Китай уже не може бути посередником між Україною і рф – Боррель

Читать на русском
Китай лишається важливим партнером для країн Євросоюзу, але він змарнував свій шанс стати посередником між росією та Україною, вважає Жозеп Боррель.
Представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп БоррельФото: Getty Images

Китай залишається важливим партнером ЄС, але вже втратив можливість бути посередником у війні, яку росія розв’язала проти України.

Про це голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив під час дискусії в межах Європейського саміту з безпеки й оборони, передає Укрінформ.

Війна росії проти України: як змінювалася риторика офіційного КитаюЯку позицію займає Китай щодо вторгнення росії в Україні, які заяви робили офіційні особи – на інфографіці.

«Ми повинні діяти дуже обачно, щоб не підштовхнути росію в руки Китаю. Також мусимо просити Китай скористатися своїм впливом, щоб зупинити війну. Добре, що президент Сі зателефонував президенту Зеленському. Коли ми уточнюватимемо нашу стратегію щодо Китаю, ми маємо бути дуже вимогливими до того, щоб ця країна діяла відповідно до власної відповідальності, адже вона є постійним членом Ради безпеки ООН», – сказав Боррель.

Дипломат підкреслив, що хоча Китай суттєво впливає на росію й може допомогти зупинити агресію, той уже втратив можливість відігравати роль посередника, адже його «нейтральність» мала радше проросійську спрямованість.

У той же час Боррель висловив сумнів, що Китай «почувається комфортно від того, що відбувається у росії».

За його словами, Китай для ЄС – одночасно і важливий торговельний партнер, і конкурент в економіці та противник у цінностях.

«Ми живемо у світі конкуренції. Через свій розмір та потенціал Китай перетворюється на світову потужність. Тому питання не в тому, щоб завадити цьому перетворенню, а в тому, як переконати Китай конструктивно використовувати свою потужність, відповідно до міжнародного права», – додав Боррель.

Нагадаємо, посол ЄС у Китаї дав оцінку нещодавній розмові Сі із Зеленським.

Раніше стало відомо, що в МЗС України не виключають посередництва Китаю у припиненні війни з росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: