В МЗС України не виключають посередництва Китаю у припиненні війни з рф

Читать на русском
Нещодавня телефонна розмова президента Володимира Зеленського з головою КНР Сі Цзіньпіном великим кроком вперед як у зміцненні зв’язків з Китаєм, так і для припинення російської агресії.
Укрінформ

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник не виключає посередницьку роль Китаю у завершенні війни рф проти України.

Про це він заявив в інтерв’ю німецькій медіагрупі Funke.

«Це не є нереальним. Китайці, звісно, переслідують власні інтереси. Але я вірю, що справедливе та мирне рішення та припинення бойових дій більше відповідають інтересам Пекіна, ніж цей масштабний, нескінченний землетрус для всього світового порядку», - сказав дипломат.

Сі Цзіньпін сподівається зміцнити імідж «глобального миротворця», зателефонувавши Зеленському – BloombergСі Цзіньпін поговорив із Зеленським через 14 місяців після початку великої війни, щоб підкріпити свій імідж глобального миротворця та, можливо, погасити скандал із послом у Франції.

Він вважає нещодавня телефонна розмова президента Володимира Зеленського з головою КНР Сі Цзіньпіном «великим кроком вперед» як у зміцненні зв’язків з Китаєм, так і для припинення російської агресії.

Заступник міністра зауважив при цьому, що погляд Китаю на це може відрізнятися від українського. За його словами, для Києва, зокрема, обов’язковою умовою є виведення всіх російських військ з окупованих територій.

«Диявол криється в деталях, тому ми з нетерпінням чекаємо, що принесе спеціальний посланник Китаю, який незабаром приєднається до нас», - сказав він.

Також Мельник зазначив, що з боку українського суспільства він не відчуває бажання миру за будь-яку ціну.

«Гнилий компроміс не може забезпечити стабільний мир для всіх нас, хіба що крихке припинення вогню. Будь-яка дискусія про переговори – це також повна нісенітниця, тому що росіяни взагалі не хочуть вести переговори», - додав він.

Війна росії проти України: як змінювалася риторика офіційного КитаюЯку позицію займає Китай щодо вторгнення росії в Україні, які заяви робили офіційні особи – на інфографіці.

Нагадаємо, Китай має намір направити в Україну та інші країни спеціального представника у євразійських справах «для поглибленого спілкування з приводу політичного врегулювання української кризи».

Про це стало відомо після телефонної розмови Володимира Зеленського, яка відбулася 26 квітня, з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Нещодавно Зеленський пояснив, чим займатиметься спецпосланник Китаю. Відомо, що посаду спецпредставника обійме колишній посол Китаю в рф Лі Хуей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: