Зеленський у зверненні розповів деталі сьогоднішнього візиту Урсули фон дер Ляєн до Києва

Читать на русском
Зеленський подякував президентці Єврокомісії й за участь у сьогоднішній зустрічі міжнародних партнерів, які працюють задля створення трибуналу щодо злочину агресії росії проти України.
Офіс президента

Сьогодні День Європи в Україні ми відзначали разом з Європою. Візит Урсули фон дер Ляєн, пані Президентки Європейської комісії, був і символічним саме в цей день, і дуже продуктивним.

Про це президент Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні.

«Ми обговорили й нашу оборону – те, чого маємо досягти, і те, чого очікуємо від партнерів. Обговорили санкційний тиск на росію, активно готуємо разом із Європою 11-й санкційний пакет проти росії. Обговорили наші політичні перспективи у європейській інтеграції. Звичайно, обговорили й експортну суперечку із нашими сусідами в ЄС. Маємо подолати її в чіткому дусі наявної між нами договірної бази», - зауважив керівник держави.

Зеленський подякував президентці Єврокомісії й за участь у сьогоднішній зустрічі міжнародних партнерів, які працюють задля створення трибуналу щодо злочину агресії росії проти України. Як відомо, загалом було 37 учасників зустрічі – держави та міжнародні інституції.

«Звернувся до учасників, закликав рухатися без зупинок на шляху до повної відповідальності агресора», - додає президент.

Основне зі звернення українського лідера:

  • Учора, 8 травня, Європа та світ згадували про спільну перемогу над агресією нацизму, про капітуляцію того зла. А сьогодні, 9 травня, ми разом з усією вільною Європою, відзначаючи День Європи, вшановуємо досягнення, якого просто не було б, якби не було перемоги над нацизмом. Не було б у нас такої обʼєднаної Європи – Європи без агресій і реваншизму, Європи, що поважає різні культури, яка долає суперечки виключно у правовій площині і яка пишається різноманіттям на нашому континенті.

  • Що більше люди знатимуть чесну історію, що більше бачитимуть спільне між жорстокими агресіями ХХ і ХХІ століть, то більше цінуватимуть цю послідовність. День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а одразу за ним – День Європи, Європи як реалізованої мрії про мирний континент.

  • Зустрівся сьогодні й зі спільнотами європейських університетів – Британія, Швеція, Франція, Італія, Іспанія, Угорщина і, звичайно, українські студенти. Поговорили з ними про сміливість, яка завжди буде потрібною Європі, та про те, як ми всі разом можемо наблизити нашу спільну перемогу.

  • Є чергові хороші новини від партнерів. Із того, що можна сказати публічно: є новий оборонний пакет від Сполучених Штатів. Загальний обсяг – 1 млрд 200 млн доларів. Артилерія, захист від ракет і безпілотників терористів, інші речі для посилення наших захисників і захисниць. Дякую Президенту Байдену, Конгресу – обом партіям, – та кожній американській родині за незмінну підтримку й за американську силу, яка додає нам міцності.

  • Окрема вдячність парламенту Франції за сьогоднішнє рішення щодо визнання терористичною російської псевдоприватної групи «вагнер». Це те, що має бути ухвалено всім світом – кожен прояв тероризму має бути знищений, а кожен терорист – засуджений.

Нагадаємо, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зранку 9 травня приїхала до Києва. Вона розповіла, який напрямок є пріоритетним у питанні допомоги Україні.

Також Зеленський пояснив, чому росія збільшила кількість обстрілів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: