Зеленський виступив на саміті зі створення спецтрибуналу для росії

Читать на русском
Президент нагадав, що Міжнародний кримінальний суд не має юрисдикції на розслідування злочинів агресії, і саме тому країни повинні створити трибунал для розслідування дій росії проти України.
Фото: Офіс президента України

У вівторок, 9 травня, відбувся саміт держав та урядів Коаліції щодо створення спеціального трибуналу для розслідування агресії рф проти України. Засідання пройшло у онлайн-форматі.

У ньому взяли участь представники 37 країн, зокрема й український лідер Володимир Зеленський, повідомляє пресслужба Офісу президента.

За злочин агресії: які країни вже підтримали створення спецтрибуналу для росіїСтворення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії росії підтримали кілька десятків країн. Список – на інфографіці.

Глава держави у своєму виступі зазначив, що Міжнародний кримінальний суд не має юрисдикції на розслідування злочинів агресії, і саме тому необхідно створити трибунал, щоб «доповнити глобальну юридичну систему».

«Ми можемо дискутувати між собою про те, якою має бути модель спецтрибуналу щодо злочину агресії росії проти України, щоб досягти головної мети – справедливості. Ми можемо говорити про порядок кроків, які призведуть до запуску трибуналу… Ми ж демократичні нації і говорити та погоджувати для нас – це нормальна, звичайна справа. Але ще раз наголошую: це має бути трибунал», – заявив президент.

Зеленський також нагадав, що цього літа в Гаазі розпочне свою роботу Міжнародний центр із кримінального переслідування злочину російської агресії.

«Це буде практичний крок у розробці матеріалів для трибуналу. Отже, ми рухаємося вперед, рухаємося крок за кроком. Я радий, що між нами є абсолютно чітка згода про те, що відповідальність агресора за злочин має бути неминучим. І саме відповідальність агресора за злочин агресії», – наголосив президент.

Раніше повідомлялося, що США нададуть допомогу Україні у розслідуванні воєнних злочинів росії.

Глава МЗС Дмитро Кулеба вже назвав п'ять основних параметрів спецтрибуналу для керівництва рф.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: