Дні пам'яті або перемоги? Коли в світі відзначають річницю закінчення Другої світової війни

Читать на русском

8 травня в Україні відзначають День пам'яті і примирення: «Слово і Діло» підготувало інфографіку, коли в світі згадують річницю закінчення Другої світової війни.

Щорічно в світі вшановують пам'ять загиблих у Другій світовій війні, проте підхід до чергової річниці найкровопролитнішого конфлікту в світовій історії, як і дата пам'ятних заходів в різних країнах відрізняються.

І в європейських країнах, і країнах колишнього соцтабору дата прив'язана до моменту капітуляції гітлерівської Німеччини, однак за центральноєвропейським часом вона наступила о 22:43 8 травня, а за московським – 9 травня о 00:43.

З 2015 року Україна 8 травня відзначає День пам'яті і примирення разом з більшістю країн Західної Європи і США: цю дату відзначають у Франції, Німеччині, Норвегії, Польщі, Ізраїлі, Великобританії, Чехії, Словаччині, Литві та Латвії.

За традицією, 9 травня в Україні святкується День перемоги над нацизмом, який збігається зі святкуванням Дня перемоги в Росії і низці країн колишнього СРСР і соцтабору. Так, День перемоги 9 травня відзначають в Білорусі, Грузії, Молдові, Казахстані, Киргизстані, Вірменії, Узбекистані, Таджикистані, Туркменістані та Азербайджані. З європейських країн в це число потрапили Польща, Сербія, Македонія та Боснія і Герцеговина.

В Азії теж не забувають про трагічні події Другої світової, проте Китай і Тайвань святкують День перемоги над Японією 3 вересня.

У США, які боролися як з Німеччиною, так і Японією День перемоги прив'язаний до дати підписання капітуляції імператорської Японії і відзначається 14 серпня.

Нагадаємо, 6 травня глава МВС Арсен Аваков заявив, що підрозділи Нацполіціі і Нацгвардії будуть жорстко реагувати на антиукраїнську символіку і заяви під час масових заходів 9 травня.

Раніше представники Національної поліції і Служби безпеки України заявили, що вживають всіх необхідних заходів для запобігання провокаціям і спробам розхитати ситуацію в країні 8 і 9 травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: