Молдова запровадить тимчасову заборону на імпорт чотирьох агротоварів з України

Читать на русском
Влада країни приєднається до рішення Єврокомісії щодо запровадження тимчасових обмежень на імпорт окремих видів продовольства з України.
Переговори української та молдовської делегаційФото: maia.gov.md

Молдова приєднається до рішення Єврокомісії щодо запровадження тимчасових обмежень на імпорт окремих видів продовольства з України.

Про це заявив міністр сільського господарства Володимир Боля під час переговорів зі своїм українським колегою Миколою Сольським, його цитує пресслужба відомства.

У яких країнах ЄС протестували проти українського зерна та тимчасово заборонили його імпортП'ять країн Євросоюзу збираються чи вже заборонили імпорт української агропродукції. Докладніше – на інфографіці.

Заборона стосуватиметься імпорту чотирьох видів агропродукції: пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшника. При цьому транзит цих агротоварів буде збережено.

Боля повідомив, що таке рішення було ухвалено у зв'язку з ситуацією, яка виникла із зерновими в самій Молдові.

«Кількість вітчизняного зерна на складах велика, що чинить тиск на фермерів. Вони турбуються, що не матимуть місця для нового врожаю. При цьому динаміка внутрішнього експорту зерна має тенденцію до зниження, зросли логістичні витрати та обвалилися ціни на міжнародних біржах. Нашим фермерам необхідно використати свої запаси зерна та готуватися до нового сільськогосподарського сезону», – заявив молдавський міністр.

Він додав, що Молдова відкрита для обговорення подальших кроків щодо вирішення проблем аграріїв обох країн та сподівається на конструктивний діалог з українською владою.

Нагадаємо, першою про заборону ввезення сільгосппродукції з України оголосила Польща. Пізніше аналогічні заходи вжили Словаччина, Угорщина та Болгарія. Рішення прийнято у зв'язку із зниженням цін на цю продукцію на внутрішньому ринку.

У вівторок, 2 травня, Єврокомісія заборонила експорт окремих видів агропродукції з України до п'яти країн Європи. Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина при цьому зобов'язалися скасувати свої односторонні заходи щодо імпорту української агропродукції.

Україна, у свою чергу, надіслала Польщі та ЄС ноти протесту через обмеження на імпорт аграрної продукції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: