Зеленський та Сі Цзіньпін поговорили вперше з початку війни: що це може означати для України

Читать на русском

Президент України Володимир Зеленський 26 квітня вперше за більш ніж рік війни в Україні поговорив з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. За підсумками розмови Китай прийняв рішення відправити спеціального посланника з України для переговорів про врегулювання ситуації. Схоже, Пекін зацікавлений в тому, щоб стати одним з рушіїв мирного процесу навколо війни України та рф. Розповідаємо, що відомо про розмову Зеленського та Сі і як це може вплинути на перебіг війни в Україні.

Перший контакт за рік війни

Китай до недавнього часу зберігав мовчання з приводу російського нападу на Україну, зрідка роблячи неоднозначні заяви, спрямовані на спробу звинуватити у початку війни США та підтримати росію, виправдовуючи її агресію. Лише в лютому 2023 року, в річницю початку війни, Пекін побачив, що упускає час отримати якусь вигоду з війни та негайно виступив зі своїми «мирними ініціативами», які були прохолодно сприйняті більшістю західних держав і, в першу чергу, безпосередньо Україною. Єдиною країною Європи, яка позитивно відреагувала на ініціативи Китаю, виявилася Франція та її глава Еммануель Макрон.

Тим часом до війни Китай був одним з основних партнерів України в торгівлі, а також придивлявся до інвестицій в українську промисловість. І навіть попри те, що спроби китайців придбати підприємство «Мотор Січ» закінчилися великим скандалом, товарообіг між двома країнами до 2022 року демонстрував стійке зростання.

26 квітня два лідери вперше за довгий час провели телефонну розмову. Володимир Зеленський поінформував Сі про бажання повернути українські кордони станом на 1991 рік і заявив про повну неприпустимість у цьому питанні будь-яких компромісів, побудованих на територіальних поступках України. Український президент також зазначив, що можна використовувати політичний вплив Китаю для закінчення війни з рф.

Також обидві країни зробили важливі призначення на дипломатичні пости: новим послом України в Китаї стане Павло Рябікін, колишній глава Мінстратегпрому, нещодавно змінений на цій посаді Олександром Камишиним. А спецпредставником Китаю стане Лі Хуй, колишній посол Китаю в росії протягом 10 років.

Китайський телеканал CCTV ввечері 26 квітня також озвучив основні коментарі Китаю щодо розмови Зеленського та Сі. Зокрема, там назвали відносини України та Китаю «стратегічним партнерством», запевнили, що «Китай стоїть на боці миру», відзначили неприпустимість ядерної війни, оскільки в ній не буде переможців, і пообіцяли домагатися можливості мирних переговорів між Україною і рф.

Крім того, наголошується в заяві, в розмові лідер Китаю запропонував чотири пункти для спільного вивчення Києвом і Пекіном, ще три пункти надані для обмірковування. Зміст цих пунктів не розкривається, але за твердженням офіційних осіб, саме вони лягли в основу документа щодо врегулювання ситуації навколо війни в Україні.

«Китайська сторона буде наполягати на встановленні миру і сприянні переговорам, а також докладе власних зусиль, щоб якомога швидше зупинити війну, припинити вогонь і відновити мир. Для цього Китай направить спеціального представника китайського уряду у євразійських справах з візитом в Україну та інші країни для проведення поглибленої комунікації з усіма сторонами щодо політичного врегулювання української кризи» – сказано в офіційній заяві Сі Цзіньпіна.

Реакція України та світу на розмову Зеленського і Сі

В Офісі президента, коментуючи телефонні переговори лідерів двох країн, відзначили, що з деяких питань бачення Китаю та України повністю збігається. Наприклад, Київ і Пекін повністю згодні, що ядерний шантаж з боку будь-якої держави є неприпустимим в будь-якій формі – в тому числі у вигляді захоплення ядерних об'єктів в заручники, розміщення ядерної зброї де попало і прямих погроз застосування ЯЗ.

«Відбувся обмін думками, тобто глава КНР вже особисто представив китайський «мирний план», який є в публічному просторі й вже відомий. Президент України розповів про свою формулу миру, яка є для нас пріоритетною. Приємно, що є певні моменти, такі точки перетину» - повідомив на брифінгу прессекретар ОПУ Сергій Нікіфоров.

Позитивно оцінили розмову і в офісі французького президента Макрона, який підтримує китайські мирні ініціативи.

Проте, є низка приводів оцінювати цю подію в більш скептичному ключі. Так, у своїй офіційній заяві Китай в черговий раз назвав повномасштабну війну «кризою». Не прозвучало жодних вимог від Пекіна до рф щодо виведення російських військ, на чому наполягають Україна і західні союзники. Крім того, схоже, що Пекін наполягає саме на варіанті «припинення вогню» і заморозки війни в її поточній ситуації, що для України є строго неприйнятним варіантом. Ці нюанси додають скептицизму щодо оцінки розмови двох лідерів.

У США, коментуючи розмову Зеленського і Сі, також оцінили її скептично. Зокрема, координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі сказав на брифінгу, що в Білому домі вітають розмову українського і китайського глав держав, але не впевнені, що це дасть якийсь імпульс досягненню миру в Україні. Ще один момент, який підкреслив Кірбі – США не очікували того, що Сі дійсно подзвонить Зеленському, тобто цей дзвінок став для Вашингтона свого роду несподіванкою.

У західних ЗМІ, які аналізують розмову двох президентів, наголошується, що дзвінком Зеленському Сі Цзіньпін грає насамперед на посилення своєї «репутації миротворця». Зокрема, про це пише американське видання The Washington Post.

На думку авторів статті, Сі хоче показати, що Китай може грати у світових справах роль не менш вагому, ніж США. Пекін активно демонструє позицію миротворця, переслідуючи кілька цілей: завдати політичного удару США і підтримати прихильників китайських мирних ініціатив в Європі, першим з яких є президент Франції Еммануель Макрон.

При цьому, вказує видання, Зеленський і високопоставлені українські чиновники відмовилися виключати роль Китаю у якості посередника на мирних переговорах – з урахуванням того, що Україні знадобляться торгові партнери після війни. Ще один фактор – Китай має переважний вплив на росію в економічній і політичній площинах, чого немає в інших потенційних посередників у досягненні миру.

«Китай – друга за величиною економіка у світі, і занадто великий, щоб відкидати його зараз. Якщо США та їхні союзники не зможуть запропонувати альтернативу, в України немає іншого вибору, окрім як піти на ризик... інші потенційні посередники, такі як Туреччина і Бразилія, володіють невеликою політичною вагою для росії, на відміну від впливу Сі» – сказано в матеріалі газети.

Практично про те ж пише інше американське видання, Bloomberg - своїм дзвінком Сі хоче розвіяти скептицизм, який склався на Заході щодо миротворчих можливостей Китаю. Після того як Пекін довгий час підтримував режим російського диктатора володимира путіна, роблячи неоднозначні заяви та абсолютно ігноруючи Україну, більшість західних країн, виключаючи хіба що Францію, не бачать в Китаї ефективного «миротворця», який міг би сприяти завершенню війни в Україні.

Як переговори Зеленського та Сі можуть вплинути на хід війни в Україні?

Судити про те, що розмова Володимира Зеленського і Сі Цзіньпіна вчинить істотний вплив на ситуацію в Україні поки не варто, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький.

«Це складне питання, тому що всіх деталей ми не знаємо. Те, що заявили після розмови Зеленський та Сі Цзіньпін – це в більшості своїй загальні слова. З видимих результатів – з'явиться спецпредставник; в ООН Китай під час голосування резолюції щодо України чи не вперше не утримався, а віддав голос «за» – пояснив він.

При цьому, на його думку, глобально і найближчим часом нічого розмова не змінить – Китай вже заявив про свою позицію по Україні у своєму «мирному плані». Тепер Пекін буде вичікувати та дивитися, що буде далі відбуватися навколо війни в Україні.

«Вони чекатимуть – контрнаступу України, невдачі України, перемоги України, відвоювання територій, невідвоювання територій... Настане певний момент, коли Китай прийме рішення: підставити, скажімо так, милицю росії, або підставити її Україні. Але вирішуватися це буде протягом найближчих місяців, або півроку. Поразка росії – Китай буде промоутером росії. Трапиться щось з Україною – Китай почне тиснути на росію, щоб москва зайняла прийнятну для Пекіна позицію» – зазначив експерт.

Експерт-політолог Валерій Димов вказує, що те, що цей дзвінок вже стався – великий позитив. І те, що сі не подзвонив Зеленському відразу після візиту в Москву, як раніше анонсувалося, а тільки через місяць – тому є певні причини.

«Є позитив у тому, що розмова відбулася. Коли відразу після візиту в москву Сі Цзіньпін не подзвонив Зеленському, як це навіть було анонсовано – я тоді говорив, що тут ніякої драми немає. Оскільки ті речі, які Сі повинен був передати Зеленському – Сі розумів, що він отримає у відповідь тверде «ні». В силу певних обставин у внутрішній політиці та ролі Китаю на міжнародній арені отримати «ні» від України та Володимира Зеленського Сі дозволити собі не міг. А «ні» було б тому, що всі запропоновані Китаєм варіанти вирішення ситуації навколо України шляхом якогось перемир'я – вони були б відразу відкинуті не тільки українською владою, а й українськими громадянами» – пояснив він.

Димов нагадав, що є чотири основні пункти в плані миру Зеленського, з приводу виконання яких існує повний консенсус в українському суспільстві – це повна деокупація всієї території України включаючи Крим; покарання всіх військових злочинців-росіян (Путін вже має ордер на арешт від Міжнародного суду в Гаазі, тобто, він і так військовий злочинець); повернення незаконно депортованих на територію України; відшкодування всіх збитків України від війни.

«Зеленський чудово розуміє, що без виконання цих чотирьох пунктів... Їхнє невиконання або усічення робить будь-які домовленості з рф нелегітимними в очах українського суспільства... Протягом того часу, поки Сі не дзвонив, судячи з усього, дипломатичні служби України та Китаю обговорювали умови та деталі всього необхідного, щоб цей дзвінок стався. Тому була така пауза» - зазначив він.

При цьому Димов підкреслив, що все, що буде відбуватися в Україні, вирішується саме на полі бою. Тільки від України та її союзників залежить те, коли буде здобута перемога над російськими терористами. Так що китайський дзвінок не надає тут жодного особливого впливу.

«Звичайно, китайські імперативи, коли росія напала, Україна – жертва та Україна при цьому повинна щось зробити, таке для нас неприпустимо. Тому з видимих результатів тут тільки те, що нарешті призначили посла в Китаї, попри припинення дипломатичних контактів останнім часом» – резюмував він.

Антон Корж, спеціально для «Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: