Ордер на арешт путіна стане подарунком для російської пропаганди – юрист

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Ордер на арешт російського диктатора володимира путіна, який 17 березня видав Міжнародний кримінальний суд, імовірно не призведе до вагомих юридичних наслідків, але може стати подарунком для кремлівської пропаганди, спрямованої на країни, що співчувають рф, або втримують «нейтралітет».

Таку думку висловив юрист Геннадій Дубов у коментарі «Слово і діло».

Зокрема, він пояснив, чому МКС видав ордер на арешт путіна саме через вивезення українських дітей до росії.

«Ані Україна, ані рф не ратифікували Римський статут. Вважається, що злочини щодо вчинення агресії в принципі не можуть бути інкриміновані таким країнам, як і події агресії не можуть розглядатися щодо країн, які не підписували статут. Водночас існує практика переслідувань за воєнні злочини та злочини проти людяності, в тому числі серед них є примусова депортація людей, в нашому випадку дітей, вони є універсальними й вважається, що Міжнародний кримінальний суд має повноваження це розслідувати» – відзначив він.

Римський статут: які країни підписали і ратифікували документРимський статут — головний документ роботи Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Його підписали і ратифікували 122 країни.

Окремо Дубов наголосив на тому, що на даному етапі мова йде саме про розслідування, яке веде МКС, а не про остаточне обвинувачення. В законодавстві України найближчий аналог – це порушення кримінального провадження та внесення відомостей до ЄРДР та повідомлення про підозру. Наразі про доведену в МКС вину путіна говорити нема можливості.

Також юрист вважає, що до вагомих юридичних наслідків видача ордера не призведе.

«Чисто гіпотетично, країни, які ратифікували Римський статут зобов’язані виконати ордер, та заарештувати путіна. Чи реалістично це? По-перше, він має туди приїхати. По-друге, країни мають наважитися, якщо він таки приїхав - це має бути якийсь офіційний візит, який зазвичай ніколи не відбудеться без відповідних гарантій. Випадки, коли розшукувані МКС лідери держав навідувалися в країни, які мали їх арештувати були, але арештів, як правило, не відбувалося. І перше, і друге уявити непросто. Понад сто країн ратифікували Римський статут, але ключові, в тому числі Сполучені Штати Америки відмовилися навіть від його підписання. Чи можливі інші юридичні наслідки, окрім малоімовірного фізичного затримання? Навряд чи, так свого часу МКС видавав ордер на арешт особи, яка будучи розшукуваною на підставі аналогічного ордеру, виграла вибори та стала президентом» – пояснив він.

Дубов додав, що є ще одна сторона медалі – російська пропаганда може використати цей інфопривід на свою користь.

«Наслідки будуть більше у медійній площині. З одного боку, у свідомості представників західних держав укріпиться думка про злочинний характер дій російського президента. З точки ж зору російської пропаганди це – подарунок… Російські пропагандисти можуть використати цей факт для поширення своїх звичних наративів в країнах, які співчувають рф, або сповідують нейтралітет. Вони покажуть якісь «відосики», приміром, з окупованого «Артеку», там будуть помиті, щасливі діти, які їдять шоколадку і кажуть, що «дядя путін маладєц», «він врятував нас», «нас ніколи не зможуть усиновити гей-пари» тощо. Це неодмінно буде використано у пропаганді, не для українських, а для власних російських, латиноамериканських, бразильских, китайських, індійських користувачів – через замовні матеріали, через державні та інші ЗМІ. При цьому про встановлені ООН факти загибелі п'яти сотень українських дітей навряд згадають - ці дії не є предметом розслідування МКС. Наразі інкримінується лише депортація, на що пропагандисти цілком імовірно дадуть відповідь: «Депортація? А як, треба було їх в зоні бойових дій залишити? Чи через мінні поля у бік української території пустити?» – резюмував він.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт президента росії володимира путіна, а також російського уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їм закидають незаконне вивезення українських дітей на територію росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: