Сі Цзіньпін сподівається зміцнити імідж «глобального миротворця», зателефонувавши Зеленському – Bloomberg

Читать на русском
Сі Цзіньпін поговорив із Зеленським через 14 місяців після початку великої війни, щоб підкріпити свій імідж глобального миротворця та, можливо, погасити скандал із послом у Франції.
Фото: WSJ

Вперше з початку повномасштабної війни поговоривши з Володимиром Зеленським, лідер Китаю Сі Цзіньпін сподівається зміцнити свій імідж «глобального миротворця».

Про це пише Bloomberg.

Аналізуючи повідомлення сторін про зміст телефонного дзвінка, видання констатує, що «серйозних проривів не сталося».

Війна росії проти України: як змінювалася риторика офіційного КитаюЯку позицію займає Китай щодо вторгнення росії в Україні, які заяви робили офіційні особи – на інфографіці.

Але символізм цього дзвінка є важливим для Сі Цзіньпіна, який місяцями ігнорував президента України і при цьому зміцнював зв'язки з путіним. Це мовчання «розпалило і так глибокий скептицизм західних союзників щодо його наполегливих заяв про те, що Китай займає нейтральну позицію у конфлікті і хоче зіграти свою роль у його врегулюванні».

«Це можна інтерпретувати як компенсацію збитків чи піар — щоб переконати світ у тому, що Китай поводиться миролюбно і дистанціюється від росії», — вважає експертка Польського інституту міжнародних відносин Юстина Щудлік.

Причиною дзвінка міг бути також недавній скандал із китайським послом у Франції, який поставив під сумнів суверенітет колишніх радянських республік. Пекін після цього заявив, що коментар не відображає офіційної позиції держави.

Дзвінок може бути також частиною плану Сі щодо прихильності до себе таких лідерів, як, наприклад, президент Франції Еммануель Макрон, який у квітні приїжджав до Китаю.

За словами наукового співробітника з питань китайської політики в Азіатському товаристві Ніла Томаса, розмова Зеленського та Сі Цзіньпіна може стати перемогою для європейських лідерів, таких як Макрон, які виступають за тіснішу дипломатичну та економічну взаємодію з Китаєм: «Тепер вони можуть стверджувати, що їхній підхід до китайсько-російських відносин працює краще, ніж холодний прийом із боку Сполучених Штатів».

«Вони були зацікавлені у телефонному дзвінку, і тепер це сталося, тож поставили ще одну галочку. Але основні позиції колишні. Україна готується до контрнаступу, росія не прагне вирішення конфлікту, а сторони розходяться в думках щодо того, як насправді може виглядати остаточне рішення», – вважає директор Берлінського центру Карнегі з вивчення росії та Євразії Олександр Габуєв.

Нагадаємо, Володимир Зеленський розкрив подробиці телефонної розмови із Сі Цзіньпіном.

Від Китаю стало відомо про намір відправити в Україну спеціального представника з євразійських справ «для поглибленого спілкування щодо політичного врегулювання кризи».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: