Скільки військових втратила росія в Україні: оцінки рф, Генштабу та союзників

Читать на русском

Точна кількість вбитих в Україні окупантів невідома, але для агресора ця цифра безперечно рекордна. За рік повномасштабного конфлікту втрати росії вже в кілька разів перевищили американські втрати за 20 років війни в Афганістані. Більше того, за оцінкою аналітиків, вони перевищили сумарні втрати у всіх збройних конфліктах, у яких брали участь радянська та російська армії з 1945 року. «Слово і діло» зібрало оцінки кількості загиблих росіян – від українського Генштабу, наших союзників та самого агресора.

На початку повномасштабного вторгнення російське міністерство оборони двічі озвучило свої втрати в Україні. Так, за даними на 2 березня, було вбито нібито 498 військовослужбовців, а станом на 25 березня – 1 тисяча 351.

Втрати були занижені вдесятеро: український Генштаб 2 і 25 березня повідомляв про 5 тисяч 840 убитих та 16,1 тисяч убитих відповідно. Зазначимо, що саме у перші тижні війни росія зазнавала рекордних втрат.

Наприкінці квітня у ЗМІ просочилися дані із закритого брифінгу міністерства оборони рф: там повідомили, що безповоротні втрати становлять уже 13,4 тисячі солдатів, ще близько 7 тисяч – зникли безвісти.

Поки офіційна влада мовчала, підрахунок убитих намагаються вести ЗМІ – так, Російська служба BBC дає кількість загиблих на основі підтверджених прізвищ. На 30 травня журналісти нарахували трохи більше ніж 3 тисячі вбитих росіян.

Генштаб ЗСУ тоді повідомляв уже про 30 тисяч 350 убитих окупантів. А британське Міністерство оборони заявляло про більш ніж 14 тисяч загиблих росіян.

На початку червня у держдумі заявили, що «росія практично перестала втрачати людей». Однак Україна на той момент оцінювала кількість загиблих уже у 30,7 тисяч осіб.

На 20 липня ЗМІ зібрали підтвердження про 4 тисячі 940 убитих російських військових. Генштаб відзвітував уже майже про 39 тисяч убитих окупантів. США, як розповів директор ЦРУ Вільям Бернс, оцінювали російські втрати у 15 тисяч убитих та 45 тисяч поранених.

У день оголошення мобілізації російське міністерство оборони втретє назвало втрати в Україні – майже 6 тисяч убитих. А за даними українського Генштабу було вбито понад 55 тисяч окупантів.

У середині лютого Генштаб оцінював російські втрати вже у понад 141 тисячу вбитих. ЗМІ змогли підтвердити особи лише 14,7 тисяч убитих.

Британська розвідка на той момент вважала, що за час повномасштабної війни рф могла втратити до 200 тисяч військових, у тому числі до 60 тисяч убитими.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про найбільші одномоментні втрати росіян за час війни.

З інфографіки можна дізнатися, скільки військових та цивільних загинули під час конфліктів після Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: