Електронний ГУЛАГ в росії: що відомо про нову систему мобілізації у рф

Читать на русском
Електронний ГУЛАГ, який активно впроваджує росія, значно ускладнить росіянам можливість ухилитися від призову та втекти від участі в бойових діях проти України
Ілюстративне фотоПропаганда Кремля

Державна дума країни-терориста росії 11 квітня остаточно схвалила законопроєкт, яким дозволяється вручати росіянам повістки в електронному вигляді. При цьому абсолютно не має значення, чи була людина обізнана про повістку – в разі її неявки до військкомату вона отримує серйозну поразку в правах до моменту, поки не прийде і не буде призвана до армії. Розповідаємо, що відомо про електронний ГУЛАГ, який активно впроваджує росія на своїй території.

Повернення кріпосного права

У росії заявляють, що новий законопроєкт повинен значно спростити мобілізаційні заходи. Якщо зараз повістку потрібно вручити призовнику особисто в руки та під розпис, що є справою дуже складною, то тепер в цьому не буде необхідності.

Згідно з новим механізмом вручення повісток в росії, прийнятим в рамках створення «електронного реєстру військовозобов'язаних», повістки будуть розсилатися військовозобов'язаним в електронному вигляді через «Держпослуги» – це так званий аналог українського додатка «Дія». Передбачається, що вони будуть дублювати звичайні паперові повістки, які розсилаються поштою – але обидва документи будуть мати рівну юридичну силу.

Незалежно від місця перебування: уряд вніс зміни до правил вручення повістокЗараз ТЦК можуть здійснювати призов на військову службу під час мобілізації й на особливий період незалежно від місця перебування чоловіків на військовому обліку.

Врученою повістка буде вважатися через сім днів після того, як вона з'явиться в реєстрі електронних повісток – навіть якщо одержувач не був з нею ознайомлений. Тобто, не врятує навіть видалення особистого кабінету на порталі «Держпослуг», не кажучи вже про ігнорування повідомлення про повістку або відсутності відвідувань в додатку протягом довгого часу.

Наприклад, депутат держдуми рф Андрій Луговий заявив російським ЗМІ, що якщо громадянин довго не заходив в додаток – це «проблеми громадянина», а не держави.

«Якщо призовник не отримав паперову повістку і видалив аккаунт в «Держпослугах», щоб не отримати електронну, повістка все одно буде вважатися врученою – через сім днів після розміщення в спеціальному реєстрі повісток (зараз його немає, його створення передбачено поправками...)»повідомляє російське опозиційне видання «Медуза».

Мобілізація в Україні у 2023: кого мобілізують і що потрібно знатиПосилення мобілізації в Україні у 2023 році залежить від декількох факторів, а зміни в мобілізаційному процесі, швидше за все, все ж таки з'являться

Після того як минули сім днів, військовозобов'язаний, який не з'явився у військкомат, отримує серйозне утискання в правах. Для початку йому буде повністю заборонений виїзд за межі росії. Ще через 20 днів військовозобов'язаному заблокують рахунки, заборонять управляти особистим транспортом, укладати угоди з нерухомістю, реєструвати індивідуальне підприємство, брати кредити й т.д. Якщо ж і це не подіє, може застосовуватися додаткове утискання в правах – його види віддаються на розсуд суб'єктів рф.

Російські державні органи влади, МВС, податкові органи, ЦВК, пенсійні, соціальні, страхові, наукові, освітні та медичні організації, підприємства і суб'єкти бізнесу повинні будуть надавати всі відомості про військовозобов'язаних в електронному вигляді.

Електронні повістки будуть поширюватися на всіх абсолютно військовозобов'язаних, а не тільки на призовників. А військовозобов'язані росіяни, які живуть за кордоном, зобов'язані при отриманні повістки взяти відпустку на рік, якщо вони працюють, і з'явитися в росію для призову, в іншому випадку на них чекає на території рф така ж поразка в правах, як тих, хто нікуди не виїжджав. Про це заявив голова профільного комітету держдуми рф Андрій Картаполов.

Наслідки для рф і для України

Російські опозиціонери та правозахисники в один голос стверджують, що нова система електронних повісток – це справжній «електронний ГУЛАГ». Наприклад, мільйони росіян, які виїхали за кордон, виявляться серйозно обмежені в правах – особливо, якщо у них на території рф залишилося якесь майно.

Але це півбіди. Можливості для росіян уникнути призову виявляться серйозно урізаними. Очікується, що закон про електронні повістки набере чинності вже 12 квітня і російські правозахисники відзначають, що не виключається наступний момент – повістки вже розіслані, або заготовлені, тому «вікно», протягом якого всі громадяни рф, які не бажають вмирати в Україні, можуть покинути країну, максимально звужено.

При цьому в росії продовжують стверджувати, що ніякої мобілізації нібито не планується – зокрема, про це заявив прессекретар Кремля Дмитро Пєсков 11 квітня, коментуючи ЗМІ новий закон. Однак, враховуючи «доручення» російського диктатора володимира путіна набрати у 2023 році 400 тисяч контрактників в неабияк пошарпану російську армію, про яке вже повідомляла британська розвідка, складно назвати ініціативу Держдуми чимось, крім спроби забезпечити збір гарматного м'яса для війни в Україні.

З 1 квітня в росії стартує не тільки кампанія з набору контрактників, але й весняний призов в армію. У його рамках планується набрати 147 тисяч осіб. І новий закон про електронні повістки спрямований, в тому числі на забезпечення максимальної явки призовників у військкомати – особливо з урахуванням того, що 31 березня на брифінгу в міноборони рф заявили, що на військовий облік вже нібито поставлено понад 700 тисяч юнаків 2003 року народження, які підлягають призову у 2023 році.

Для України ж зміна призовної системи у рф, швидше за все, означає збільшення кількості російських військ на фронті – російська армія, яка зазнала жахливих втрат, напередодні українського контрнаступу як ніколи потребує посилення особовим складом. Інше питання, якою буде бойова цінність такого поповнення – слабо навченого та абсолютно невмотивованого воювати.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: