Хто і чому страйкує в Європі: найбільші протести початку року

Читать на русском

Європейські країни з початку року захлиснула нова хвиля страйків та протестів. Причиною здебільшого стало загальне підвищення вартості життя, через що загострилося питання підвищення зарплат, на що неохоче йдуть роботодавці. Однак, наприклад, у Франції причиною наймасовіших з часів «жовтих жилетів» протестів стало підвищення пенсійного віку. У Греції заворушення виникли після масштабної залізничної аварії. На інфографіці «Слово і діло» – у яких країнах Європи та чому відбуваються страйки.

У Франції вже три місяці продовжуються протести проти підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років. Найчисленнішими вони були 7 березня – зібралося близько 1,3 млн осіб.

У Парижі та інших великих містах, наприклад, Бордо, протести періодично переростають у масові заворушення.

У країні також пройшло кілька страйків. Зокрема, 31 січня страйк зачепив сферу громадського транспорту, електростанцій, НПЗ, системи освіти. Найпримітнішим, ймовірно, став страйк сміттярів: у Парижі за тиждень накопичилося близько 10 тисяч тонн сміття.

У Німеччині 27 березня пройшов наймасштабніший за останні 30 років попереджувальний страйк працівників транспорту, у якій взяли участь близько 180 тисяч осіб – таким чином профспілки хочуть домогтися збільшення зарплат.

На час страйку було скасовано майже всі рейси з аеропортів Гамбурга, Ганновера, Дортмунда, Дрездена, Дюссельдорфа, Лейпцига, Мюнхена, Нюрнберга, Франкфурта-на-Майні, Штутгарта. Крім того, у Німеччині зупиняли рух усі поїзди далекого прямування, більшість приміських поїздів, а в деяких землях – і громадський транспорт.

У португальській столиці, Лісабоні, у січні був великий страйк вчителів, які вимагали підвищення зарплат та покращення умов праці.

Крім того, у березні в Лісабоні були масові протести проти зростання цін та з вимогою підвищити зарплати, пенсії та ввести обмеження цін на базові харчі.

У Великій Британії у лютому була наймасовіша забастовка за останнє десятиліття, до якої приєдналися півмільойна громадян: не працювали школи, практично зупинилася залізниця, було порушено роботу аеропортів. Але найактивнішими учасниками протестів були все ж таки вчителі, які вимагали підвищення зарплат.

У різний час у Британії також протестували інші працівники бюджетної сфери, зокрема охорони здоров'я, пошти та транспорту.

В Іспанії через низькі зарплати страйкують авіадиспетчери, що позначилося на роботі 17 аеропортів країни, зокрема, в Мадриді, Барселоні, Валенсії, Малазі, Сарагосі та інших містах.

У Греції страйк працівників залізниці та метро розпочався після зіткнення двох поїздів, внаслідок чого загинуло понад 40 людей. Профспілки вимагають покращення умов роботи та запровадження сучасних технологій безпеки.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, скільки коштують комунальні послуги в країнах Європи, і як перед опалювальним сезоном змінилися ціни на газ та електрику.

Також ми писали, скільки платять за електроенергію мешканці ЄС у 2023 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: