Вперше в історії ПЦУ: Епіфаній проведе великодню службу у головному храмі Києво-Печерської Лаври

Читать на русском
Предстоятель ПЦУ також прокоментував ситуацію з УПЦ МП, священики якої досі не покинули Лавру.
Фото: Shutterstock

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній анонсував проведення великодньої служби у Києво-Печерській Лаврі.

Відповідну заяву він зробив 9 квітня в інтерв'ю порталу «Суспільне».

Службу планують провести у головному храмі Лаври – Соборі Успіння Пресвятої Богородиці. До цього ПЦУ жодного разу не проводили великодні заходи у цьому храмі.

Виселення УПЦ МП із Києво-Печерської Лаври: що відомоУПЦ МП виселяють із Києво-Печерської Лаври. Чому так сталося і на підставі яких угод УПЦ МП користувалася Лаврою – на інфографіці.

Про час початку служби повідомлять додатково, але швидше за все вона почнеться після комендантської години.

«Це викликає трохи труднощів, бо в цей час люди не мають права пересуватися. Молитва буде в Лаврі в Успенському соборі, але швидше за все після комендантської години вранці», – заявив митрополит Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ також прокоментував ситуацію з УПЦ МП, священики якої досі покинули Лавру.

«Ми не за те, щоб ченців виселяли із Києво-Печерської Лаври. Ми за те, щоб дух «руського міра» тут не панував. Щоб Лавра була українською, щоб у ній завжди линула молитва українською мовою за нашу Україну», – розповів Епіфаній.

Нагадаємо, на початку березня стало відомо, що заповідник Києво-Печерська лавра розриває договір оренди територій та будівель із представниками УПЦ московського патріархату. Йдеться про споруди нижньої Лаври, де розташований чоловічий монастир. Договір про оренду Успенського собору, що входить до списку будівель верхньої Лаври, закінчився 31 грудня 2022 року. З 5 січня храм повернули в управління держави.

Незважаючи на вимогу залишити територію Лаври, місцеві священики УПЦ МП відмовилися йти і продовжують проводити богослужіння.

29 березня стало відомо, що ПЦУ призначила намісника у Києво-Печерській лаврі та попросила при владі приміщення для богослужінь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: