В УПЦ МП заперечують російські паспорти у митрополита Онуфрія та інших церковників

Читать на русском
Розслідування журналістів щодо наявності в Онуфрія та ще низки священників УПЦ МП російського громадянства у церкві назвали недостовірним й маніпулятивним.
Фото: m-church.org.ua

В УПЦ МП заперечують наявність російського громадянства у митрополита Онуфрія та інших церковників.

Про це йдеться у заяві на сайті УПЦ МП.

«Блаженнійший митрополит Онуфрій є громадянином України від народження і паспортами інших держав не володіє», - повідомляє прес-служба.

При цьому, розслідування журналістів «Української правди» щодо наявності в Онуфрія та ще низки священників УПЦ МП російського громадянства у церкві назвали «недостовірним й маніпулятивним».

В Онуфрія та понад 20 представників УПЦ МП знайшли паспорти рф – ЗМІЗа даними журналістів-розслідувачів, Онуфрій отримав російський паспорт більше 20 років тому – у березні 2002 року. А через рік нинішньому голові УПЦ моспатріархату видали закордонний паспорт країни-окупанта.

Там також запевняють, що частина згаданих у відеоматеріалі єпископів була позбавлена громадянства нібито «без жодного обґрунтування», і тому вони подали до суду позов з вимогою відновити їхнє українське громадянство, оскільки іншого вони не мають. Суд відкрив провадження за їхнім клопотанням.

«Оскільки СБУ неодноразово заявляла, що перевіряла всіх єпископів УПЦ на наявність подвійного громадянства, та не скасовувала українське громадянство в інших згаданих у сюжеті архієреїв, наведена у відеоматеріалі інформація не може відповідати дійсності. Тим паче, що автор відеосюжету навів як докази кадри з відверто сумнівним і нічим не підтвердженим змістом», - виклали свої аргументи в УПЦ МП.

Представники УПЦ МП також звинуватили журналістів у тому, що ті «наполегливо шукають неіснуючі російські паспорти у єпископів УПЦ і натомість ігнорують відверті заяви представників ПЦУ про наявність в архієреїв цієї релігійної організації громадянств рф та «ЛНР».

Водночас, про які саме «відверті заяви» йдеться, в УПЦ МП не уточнили.

Нагадаємо, що ЗМІ знайшли паспорти рф у Онуфрія та понад 20 представників УПЦ МП.

29 березня представники УПЦ МП мали залишити територію Києво-Печерської Лаври – заповідник розірвав договір оренди через порушення його умов. Незважаючи на цю вимогу, місцеві священики відмовилися йти і продовжують проводити богослужіння.

Нещодавно суд обрав запобіжний захід для митрополита УПЦ Павла. Зокрема, його підозрюють за двома статтями, а саме у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та виправдання збройної агресії росії (ст. 436-2 ККУ).

У деяких регіонах України місцева влада позбавила представників Української православної церкви моспатріархату права користування усіма земельними ділянками. Зокрема, такі рішення було ухвалено у Хмельницькому, Кам'янці-Подільському та Львові.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: