Challenger 2, Senator, Cougar та інші: яку техніку отримали ЗСУ напередодні контрнаступу

Читать на русском

Струмочки західної військової допомоги зливаються в могутній потік, який насичує технікою та боєприпасами українську армію, що веде підготовку до контрнаступу. Так, міністр оборони України Олексій Резніков наприкінці березня показав західну техніку, яка прибула в Україну і стала на озброєння підрозділів Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Ми вже писали про основні бойові танки Leopard 2, які складуть кістяк ударних танкових бригад ЗСУ, а також про зразки американської військової техніки на озброєнні України. Тепер розповімо про інші зразки західної військової техніки, які напередодні контрнаступу масово отримує Україна – в той час, як російських бойових танків та іншої техніки у росіян стає все менше і менше.

Challenger 2

Британський основний бойовий танк Challenger 2 вважається одним з найбільш важкоброньованих і захищених танків у своєму класі. Це досить дорога машина – за ціною Challenger 2 поступається тільки французькому танку Leclerc та німецькому Leopard 2. Танк вироблявся переважно для армії Великої Британії протягом 15 років – з 1994 по 2009 роки. При цьому було виготовлено понад 400 танків, 38 з яких продали Оману. Україна отримає від Лондона не менш як 28 таких бойових машин.

Чому хвалена російська «Армата» не воює в Україні та чи існує вона взагаліПро те, чому розхвалений російською пропагандою танк Т-14 Армата жодного разу не засвітився на фронті, і чи існує він взагалі – в матеріалі Слово і діло

Танк озброєний 120-мм гарматою L30A1, яка вважається однією з кращих у своєму класі (при модифікації замінена на L30E4). Його броня виготовлена із застосуванням збідненого урану, що дає їй високу стійкість і міцність. На жаль, цей тип броні Україна не отримає, оскільки він максимально засекречений; але і без уранової броні Challenger 2 вважається дуже добре захищеною бойовою машиною.

Challenger 2 воювали в Іраку в складі військ коаліції, За весь час бойових дій було зафіксовано два випадки ураження цих танків (один з них – дружнім вогнем). Водночас відомий випадок, коли Challenger 2 одного з британських підрозділів отримав під час битви 15 влучань з РПГ без пробиття броні, а під час битви за Басру машини отримали загалом до 70 влучань, жодне з яких не завдало шкоди британським танкам.

Єдиний танковий бій із застосуванням Challenger 2 проти іранських танків Т-55 Enigma закінчився з рахунком 15:0 на користь британських військ.

За результатами застосування Challenger 2 було відзначено, що танк відмінно захищений, його прохідність чудова, знаряддя дуже точно і дозволяє бити на відстань до 8 км.

ТТХ основного бойового танка Challenger 2:

  • Основне озброєння: 120-мм гармата L30A1 / 120-мм гармата L30E4;
  • Додаткове озброєння: 2х7,62-мм кулемети;
  • Вага: 74,95 тонни;
  • Швидкість: від 40 до 56 км/год;
  • Екіпаж: 4 військовослужбовців;
  • Номенклатура боєприпасів: БОПС, HESH;
  • Бронезахист: протиснарядний комбінований «Дорчестер», динамічний захист ROMOR.

Британські танки Challenger 2 вже в Україні!Ukrinform TV

Leopard 1

Основний бойовий танк часів Холодної війни, німецький Leopard 1 досі знаходиться на озброєнні великої кількості держав – попри те, що його виробництво закінчилося понад 30 років тому.

Україна отримає німецькі Leopard 1 та Leopard 2: порівняння танківУкраїна отримає німецькі танки Leopard 1 та Leopard 2. На інфографіці – порівняння двох машин.

Спочатку ця машина розроблялася для протистояння радянським ОБТ 1960-х років. Розробка танка почалася в 1956 році, вже в 1965 році почалося його серійне виробництво. У Німеччині Leopard 1 випускався до 1984 року, коли йому на зміну прийшов Leopard 2, але в деяких країнах-ліцензіатах він виготовлявся аж до початку 1990-х років. За цей час було випущено майже 4800 танків, не рахуючи 80 прототипів, а також понад 1700 машин на його базі.

Не варто думати, що Leopard 1 застарів; звичайно, з моменту його створення поле бою і вимоги до танків кардинально змінилися, однак і танк виявився настільки вдалим, що пройшов через цілу серію модернізацій – були замінені всі його системи, встановлено новіше озброєння, значно посилена броня. Остання з них, Leopard 1A5, була випущена в 1987 році. Україна отримає до 200 танків саме цієї моделі.

ТТХ основного бойового танка Leopard 1A5:

  • Основне озброєння: 105-мм гармата L7A3;
  • Додаткове озброєння: 2х7,62-мм кулемети;
  • Вага: 39,6 тонни;
  • Швидкість: до 62 км/год;
  • Екіпаж: 4 військовослужбовців;
  • Номенклатура боєприпасів: БОПС, кумулятивні;
  • Бронезахист: протиснарядний посилений.

Leopard 1A5 - німецький танк епохи Холодної війни (Тарас Чмут, 20 лютого 2023)Militarnyi

Rochel Senator

Українська армія відчуває потребу не тільки в бойових танках, але і в бронетехніці для пересування піхоти. При цьому потрібні не тільки БТР і БМП, а й бронеавтомобілі для оперативних перекидань невеликих груп – спецназу, снайперів, розвідки, розрахунків ПТУР і так далі.

Яку зброю з початку повномасштабної війни передали та обіцяли передати Україні – підрахунки BloombergЗ початку повномасштабної війни Захід надав Україні понад 4 тисячі одиниць бронетехніки, артилерійських гармат, літаків та іншого озброєння.

Серед безлічі бронеавтомобілів західного виробництва, які з початку 2022 року надійшли на озброєння ЗСУ, є такий цікавий зразок, як Rochel Senator APC. Це досить нова модель броньовика – її почала випускати канадська компанія Rochel у 2019 році.

Компанія не вказує вихідну модель, на основі якої збирається Senator APC – ймовірно, що це один з лінійки американських Ford F-Series. Машина має броньований корпус і кузов, які здатні витримати обстріл зі стрілецької зброї до 50-го калібру (еквівалент 12,7 мм). Армовані шини мають систему підкачки на ходу. Бронеавтомобіль має навіть систему захисту від зброї масового ураження. Єдиний недолік – відсутність протимінного днища, але ця проблема буде вирішуватися вже українськими фахівцями.

Машина може оснащуватися декількома бойовими модулями на вибір – кулеметними установками 7,62-мм або 12,7-мм калібру, або ж 40-мм автоматичним гранатометом стандартів НАТО. У корпусі є сім бійниць для стрілецького озброєння.

Канадський броньовик Roshel Senator зібраний українськими руками / В пошуках БандеромобіляBig Test

MRAP Cougar

Cougar («Кугуар») – один з представників численного класу важких бронеавтомобілів, захищених від мін (в Україні присутні аналогічні броньовики – BMC Kipri, знамениті MaxxPro та інші).

Броньовик існує у двох варіантах колісної формули – 4х4 та 6х6; Україна отримала бронеавтомобілі першого типу. Як і всі броньовики класу MRAP, машина має протимінне днище, а її броня дозволяє тримати постріли зі стрілецького озброєння найпоширеніших калібрів, в тому числі й великих.

У машині можна розмістити дев'ять осіб – екіпаж і 6 десантників. Броньовик оснащується модулем на вибір – кулеметними установками 7,62-мм або 12,7-мм калібру, або ж 40-мм автоматичним гранатометом стандартів НАТО.

M1097 Avenger

M1097 Avenger – американський самохідний зенітно-ракетний комплекс ближньої дії, що масово випускається США з 1989 року. Він створений на базі позашляховика HMMWV, добре знайомого українським військовим.

Avenger належить до класу армійської ППО ближнього радіуса дії – він може вражати цілі на висоті 0,5-3,8 км на відстані 0,5-5,5 км. Його озброєння – контейнери з ракетами FIM-92 Stinger, кулемет 12,7-мм, крім того, він має власну РЛС для виявлення і супроводу цілей.

З 1989 року по наші дні M1097 Avenger надійшов на озброєння не тільки США, але і низки інших держав – в тому числі Тайваню, якому постійно загрожує Китай. США мають понад 700 таких машин, скільки з них отримає Україна – поки що невідомо.

Передбачається, що на фронті Avenger боротимуться насамперед з російськими безпілотниками.

Avenger Air Defense System • Live Fire Missile ExerciseGung Ho Vids

Marder

Marder – бойова машина піхоти німецького виробництва, яка розроблена та масово випускалася в період Холодної війни. З 1969 по 1975 роки було випущено понад 2,1 тисячі одиниць Marder, які пройшли через низку модифікацій і продовжують використовуватися донині.

БМП виявилася дуже вдалою – саме тому в багатьох країнах її не поспішають знімати з озброєння, попри деяку застарілість. Німецька армія застосувала Marder в Афганістані, і там бронемашини заслужили хороші відгуки від солдатів – відзначалися висока надійність, добрий бронезахист та серйозна вогнева міць БМП.

БМП оснащується скорострільною 20-мм автоматичною гарматою, що забезпечує впевнене ураження будь-яких радянських бронемашин (БМП, БТР і так далі), виключаючи танки. Для боротьби з добре броньованими цілями Marder може оснащуватися ПТКР Milan. Для боротьби з піхотою бронемашина має один 7,62-мм кулемет. Модифікація Marder 1A3, наймасовіша в Бундесвері, важить 33,5 тонни, має три людини екіпажу і може перевозити сім десантників. Лобова броня БМП захищає від вогню автоматичних гармат калібру до 25 мм, бортова – від стрілецької зброї калібром до 14,5 мм.

Всього у Німеччини на озброєнні до 390 БМП Marder модифікацій від А1 до А5; Україна отримала до 40 одиниць Marder, проте не зрозуміло, який саме модифікації. Швидше за все, це А3 – найпоширеніша в складі Бундесверу.

ОГЛЯД MARDERTankolog

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: