Керовані бомби російських терористів: що це таке і чим з ними боротися

Читать на русском

Зазнавши невдачі в спробі паралізувати Україну ракетним терором, відчуваючи гострий дефіцит авіаційних і крилатих ракет, російські терористи почали атакувати українські міста і позиції ЗСУ керованими авіаційними бомбами. Ця тенденція дуже небезпечна; за даними Повітряних сил ЗСУ, в день окупанти використовують до 20 таких бомб, а запаси «вихідних» для них в росії великі. Пояснюємо, що таке керовані бомби і яку небезпеку вони несуть.

Дешевий аналог точних ракет

Керовані (коректовані) авіаційні бомби, відомі також, як «розумні бомби» – авіаційні вільнопадаючі бомби, які оснащені системами управління і наведення, іноді – невеликими ракетними двигунами та набором стабілізаторів, що перетворює їх на дешевий аналог керованих ракет. Носіями КАБ можуть виступати винищувачі-бомбардувальники, штурмовики, фронтові бомбардувальники та навіть бойові вертольоти.

Збройні Сили України застосовують проти російських терористів американські комплекси JDAM – це спеціальне обладнання, створене на базі технології GPS. Воно встановлюється на авіаційні бомби вільного польоту стандартів НАТО, перетворюючи їх на всепогодні керовані авіаційні боєприпаси. Така бомба може летіти на відстань від 28 до 75 кілометрів в залежності від модифікації.

Водночас росія, зіткнувшись з тотальним дефіцитом високоточних авіаційних, крилатих та балістичних ракет, вирішила замінити їх коректованими авіабомбами, тактику застосування яких зазнала в Сирії.

При цьому запаси бомб, які можна модернізувати, перетворивши в керовані, у росіян дуже великі, та й носіїв цього озброєння достатньо. І якщо раніше росіяни використовували такі бомби епізодично – наприклад, при облозі Маріуполя – то зараз щодня фіксуються десятки ударів, які наносяться саме КАБами.

Техніки, з якої можна скидати ці бомби, в окупантів вистачає. За даними ПС ЗСУ, носіями КАБ у росіян можуть виступати універсальні винищувачі Су-30 та Су-35, винищувачі-бомбардувальники Су-34, а також ударна авіація – штурмовики Су-24, фронтові бомбардувальники Су-24 і бойові вертольоти армійської авіації.

Які керовані авіаційні бомби є у російських терористів

Така конструкція виходить дешевше, аніж найдешевша ракета, оскільки навіть дешеві ракети коштують мільйони доларів, а старі радянські бомби – не коштують майже нічого
Фугасна авіабомба ФАБ-500Пропаганда КремляЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перш за все, російські терористи використовують старі радянські авіаційні бомби ФАБ-500 – це фугасні авіабомби вільного польоту, які дообладнуються комплексами, аналогічними американським JDAM. Точність цієї зброї залишає бажати кращого, але для росіян, які роблять ставку на кількість, а не на якість, це не критично.

«Використовуються бомби ФАБ-500. Це керовані авіаційні бомби ще радянських часів, які дообладнують крилами, і летять вони до цілі по GPS-навігації. Таким чином, російський винищувач Су-35 може не заходити в зону ураження нашої ППО, і за 40-50, а то й більше кілометрів до державного кордону або лінії бойового зіткнення скидати їх з великої висоти. І вони планують, летять, перетинаючи кордон і завдають ударів по позиціях» – заявив речник ПС ЗСУ Юрій Гнат, коментуючи застосування ворогом КАБ.

Спікер Повітряних сил додав, що така конструкція виходить дешевше, аніж найдешевша ракета, оскільки навіть дешеві ракети коштують мільйони доларів, а старі радянські бомби в безлічі є на складах російських військ. Навіть будучи під санкціями, відчуваючи нестачу в компонентах, росія може робити такі бомби сотнями.

Втім, проти дійсно важливих цілей росіяни використовують досить дефіцитний, новітній і спеціалізований боєприпас – керовані авіабомби УПАБ-1500Б та УПАБ-500Б.

Така конструкція виходить дешевше, аніж найдешевша ракета, оскільки навіть дешеві ракети коштують мільйони доларів, а старі радянські бомби – не коштують майже нічого
Керована авіабомба УПАБ-1500БПропаганда КремляЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

УПАБ-1500Б – це бомба вагою в півтори тонни, вперше представлена росіянами на виставці МАКС-2019, тобто менш як чотири роки тому. Бомба важить трохи понад 1500 кг, більше тонни її ваги при цьому становить вибухівка – для порівняння, це більше, ніж у сумнозвісних російських ракетах Х-22. УПАБ-1500 може летіти на 50-70 кілометрів в залежності від висоти скидання. Вона призначена для ураження добре укріплених об'єктів.

Така конструкція виходить дешевше, аніж найдешевша ракета, оскільки навіть дешеві ракети коштують мільйони доларів, а старі радянські бомби – не коштують майже нічого
Керована авіабомба УПАБ-500БПропаганда КремляЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

УПАБ-500Б, як уже можна здогадатися, важить «всього лише» півтонни, з яких 390 кг важить вибухівка. Обидві бомби використовуються за принципом «вистрілив – забув»; російському літаку досить скинути бомбу на висоті до 15 км, після чого розкриється «планер» УПАБ, і вона попрямує до мети, при необхідності коригуючи курс.

Чим можна боротися з російськими бомбами

Потрібно визнати, що якщо в питанні протидії ракетам система ППО України зараз є однією з кращих у світі, то з протидією керованим авіабомбам виникли проблеми. Російським літакам не потрібно заходити в зону дії протиповітряних комплексів ЗСУ, щоб запускати по прифронтових регіонах КАБи, а сама авіабомба є занадто малорозмірною метою для ефективного ураження засобами ППО.

Звичайно, такі авіабомби можуть перехоплюватися тактичними засобами ППО – ЗРК «Стріла-10» на базі МТ-ЛБ, трофейними російськими комплексами «Тор», французькими ракетами Crotale, старими американськими установками Hawk або франко-італійськими системами SAMP-T. Можна навіть використовувати для цієї цілі стаціонарні ЗРК Patriot, німецькі системи ППО Iris-T, або норвезькі комплекси NASAMS, хоча в такому випадку це буде аналогічно забиванню цвяхів мікроскопом.

«Крила для свободи»: скільки літаків обіцяли Україні союзники та скільки вже передалиЗ винищувачів Україні поки що відправили лише радянські МіГ-29. Які літаки обіцяли та що передали – на інфографіці.

До того ж в України немає цих комплексів ППО в достатній кількості; підводити дефіцитні SAMP-T, NASAMS, Iris-T або Patriot близько до лінії фронту – значить гарантовано приректи їх на знищення, оскільки російські терористи обов'язково постараються знищити ці системи, хоча б заради пропагандистського ефекту.

Таким чином, єдиним ефективним засобом боротьби з КАБ залишається винищення носіїв цих авіабомб. А для цього Україні, кажуть у ПС ЗСУ, потрібні сучасні літаки. Зокрема, американські винищувачі F-16, оснащені ракетами «повітря-повітря», зможуть ефективно перехоплювати та збивати російські літаки до того, як вони здійснять пуск КАБ. Старі радянські МіГ-29, передані Польщею і Словаччиною, не змінять ситуацію.

Це означає, що поки Україна не матиме на своєму озброєнні сучасних західних літаків (F-16, SAAB Gripen, Dassault Rafale / Dassault Mirage і так далі), росіяни й далі будуть безкарно бомбити українські міста КАБами, і протидіяти їм буде дуже складно.

Антон Корж, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: