ВРП відмовилася відсторонити суддю Печерського суду Ільєву

Читать на русском
Орган суддівського врядування відмовив у проханні керівника САП про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя.

Вища рада правосуддя відмовилася відсторонити суддю Печерського районного суду міста Києва Тетяну Ільєву від здійснення правосуддя.

Таке рішення 4 квітня ухвалила ВРП, повідомляє «Слово і діло».

«Відмовити в задоволенні клопотання заступника генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка про відсторонення судді Печерського районного суду Києва Тетяни Ільєвої від здійснення правосуддя», – оголосили рішення.

За відсторонення судді Ільєвої проголосувало лише 3 члени ВРП, а 14 – проти.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили судді Печерського райсуду Києва Тетяні Ільєвій про підозру. У межах досудового розслідування встановлено, що у листопаді 2020 року суддя ухвалила рішення про зняття арешту з 110,7 тисяч євро та 9,3 тисяч доларів, які були арештовані в межах кримінального провадження, обґрунтувавши своє рішення начебто належністю цих коштів іншому громадянину, а не обвинуваченому у справі колишньому віце-президенту державної компанії «Хліб України» Андрію Миханіву.

Проте з'ясувалося, що жодних правових підстав для ухвалення цього рішення у судді не було, оскільки клопотання, яке вона розглядала, не містило фактичних даних, що підтверджували б належність вилучених коштів іншій особі. Крім того, суддя розглянула це клопотання за відсутності у судовому засіданні заявника, його представника, прокурора, а також поданих ними відповідних клопотань щодо здійснення судового розгляду без їх участі. Аби надати своєму рішенню законного вигляду, суддя в постановленій ухвалі вказала завідомо неправдиві відомості про нібито подачу представником заявника до суду заяви про розгляд клопотання без його участі.

Поміж іншого встановлено, що суддя не мала законного права розглядати це питання, оскільки провадження було передано на розгляд по суті, а такі клопотання розглядаються лише під час досудового слідства. Такі дії судді завдали власнику вищевказаних коштів шкоди на суму майже 4 млн грн.

У жовтні 2021 року НАБУ проводило обшуки в кабінеті судді Печерського райсуду Ільєвої та її помічників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: