Україна готова до вирішального весняного контрнаступу – NYT

Читать на русском
Україна готова до контрнаступу, але він стане перевіркою здатності армії переозброювати та відновлювати батальйони, зберігаючи при цьому мотивацію та навички маневрування.

Маючи в арсеналі потужне західне озброєння та нещодавно сформовані штурмові частини, Україна готова до вирішального весняного контрнаступу. Але подолання втрат та підтримка мотивації війська стане «суворим випробуванням».

Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що Україна відбила зимовий наступ російських військ і тепер її черга йти в атаку – це може статися орієнтовно наступного місяця.

Підготовка до контрнаступу: скільки та яких танків Україна чекає від союзниківСоюзники пообіцяли Україні сотні західних та модернізованих радянських танків. На інфографіці – на яку техніку чекає Україна і скільки вже поставлено.

Ознаками активної підготовки є те, що в Україну прибуває нове західне озброєння, яке може виявитися критично важливим при наступі, наприклад, німецькі танки Leopard 2 та американські машини для розмінування. Тисячі новобранців проходять підготовку у новостворених підрозділах, а військове командування утримує елітні сили від запеклих боїв на сході, щоб зберегти їх для майбутньої кампанії.

Контрнаступ, пише NYT, стане перевіркою боєздатності української армії переозброювати та формувати батальйони, зберігаючи при цьому мотивацію та навички маневрування.

У ході контрнаступу Україна, можливо, спробує вбити клин через окуповану росією територію вздовж південного узбережжя Чорного та Азовського морів, або ж переламати хід бойових дій на сході — або те й інше.

Директор Інституту Маккейна Евелін Фаркас зазначає, що Україна здатна завдати російській армії втрат, які можуть мати далекосяжні геополітичні наслідки.

На думку військових аналітиків, контрнаступ принаймні на початкових етапах цілком може залежати від перетину великих мінних полів. Для цього Україна покладатиметься на машини для розмінування.

Також у ході контрнаступу Україна, на думку аналітиків, розпочне інтенсивні артилерійські обстріли вузької ділянки лінії фронту, за якими підуть саперні групи та танкові атаки.

Очікується, що Україна завдасть удару на півдні, де місцевість варіюється від широко відкритих сільськогосподарських полів з рідкісними лініями дерев для укриття до міст та сіл.

Наступ приблизно на 80 кілометрів по степу від нинішньої лінії фронту до окупованого Мелітополя розділить територію, що утримується рф, на дві зони, переріже лінії постачання і поставить російські бази в Криму в зону досяжності артилерією.

При цьому видання наголошує, що стає «все складнішим завданням підтримати моральний дух українських військових».

Нагадаємо, США вважають, що Україна розпочне свій весняний контрнаступ у найближчі тижні.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков зазначав, що початок контрнаступу залежить від рішення Генштабу та погоди.

Можливий сценарій контрнаступу описали WSJ експерти.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба попередив, що небезпечно вважати майбутній контрнаступ вирішальною битвою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: