ВАКС змінив запобіжний захід ексгендиректору «Національної кінематеки»

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив частково прохання детектива НАБУ про зміну запобіжного заходу підозрюваному через невнесення застави.

Вищий антикорупційний суд відправив під нічний домашній арешт колишнього виконувача обов'язків генерального директора державного підприємства «Національна кінематека України» Геннадія Станілевича, оскільки він не вніс заставу. НАБУ і САП підозрюють його у спробі заволодіти нерухомістю ДП вартістю майже 42 млн грн.

Таке рішення 28 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

27 лютого антикорупційний суд визначив Станілевичу 1,61 млн грн застави і поклав на нього такі обов'язки: не відлучатися із Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватись від спілкування зі свідками та підозрюваними як безпосередньо, так і через третіх осіб; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет. Однак ці кошти ніхто не вніс і тому детектив НАБУ просив змінити запобіжний захід на більш тяжкий.

«Клопотання захисника та детектива задовольнити частково. Змінити запобіжний захід у вигляді застави, застосований до (Геннадія Станілевича – ред.), підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України, згідно ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 27.02.2023 у розмірі 600 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 1 610 400 грн, на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, заборонивши останньому залишати місце свого проживання у нічний час доби у період часу з 22:00 до 06:00 без дозволу», – йдеться в рішенні.

Також підозрюваний зобов'язаний до 28 травня не відлучатися із Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватись від спілкування зі свідками та підозрюваними як безпосередньо, так і через третіх осіб; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишній заступниці міністра культури Тамарі Мазар та ще шістьом особам. За версією слідства, упродовж 2016-2019 років організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом санації «НКУ», яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь. Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й самого держпідприємства. Ті відповідно погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ «Вест Прайт», яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною.

Зібрані під час розслідування НАБУ і САП матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом міста Києва результатів аукціону з продажу майна ДП «Національна кінематека України». Законність та обґрунтованість цього рішення підтвердив Верховний суд. Тож держпідприємство отримало можливість повернути у власність незаконно втрачену нерухомість, що і зробило.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: