Справа ДП «Нацкінематека»: співорганізатора не заарештували, йому визначили заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовився заарештували власника низки компаній, якому слідство відводить роль співорганізатора схеми.

Вищий антикорупційний суд відмовився взяти під варту, але визначив 40,26 млн грн застави бенефіціарному власнику ТОВ «Екосолар Інвест», ТОВ «Євросолар» і ТОВ «Вест Прайт» Олександру Лабенському. Йому слідство відводить роль співорганізатора схеми заволодіння нерухомістю державного підприємства «Національна кінематека України» вартістю майже 42 млн грн.

Таке рішення 2 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ і прокурор САП просили заарештували Лабенського з альтернативою понад 161 млн грн застави. На їхню думку, підозрюваний може перешкоджати слідству, зокрема, впливати на свідків. Також Лабенський може втекти за кордон і має фінансову спроможність перебувати там тривалий час.

Крім того, детективи під час негласних слідчих (розшукових) дій зафіксували низку розмов підозрюваного, в яких він вихваляється зв'язками у владі та органах правопорядку. Зокрема, в одній з таких розмов Лабенський наголошував, що витратив до 100 тисяч євро на вирішення проблем з СБУ, ДАС України, судами, пов'язаних з корупційною оборудкою щодо заволодінням майновим комплексом ДП «НКУ». В іншій розмові підозрюваний повідомляв, що питання з поліцією в контексті кримінального переслідування вже вирішено, а ще в одній – що з метою вирішення питання вже спілкуються з керівництвом відповідного управління поліції. Лабенський згадував і зв'язки в Офісі президента.

Втім суд відмовився взяти під варту підозрюваного, оскільки стан його здоров'я тяжкий, що підтвердив допитаний під час засідання лікар. Тому суддя визначив Лабенському заставу.

«Застосувати до підозрюваного (Олександра Лабенського – ред.), який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 15 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 40 260 000 грн», – ідеться в рішенні.

Також на нього поклали такі обов'язки: не відлучатися із міста Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватись від спілкування зі свідками та підозрюваними як безпосередньо, так і через третіх осіб; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Раніше НАБУ оголосило в розшук ще одного співорганізатора цієї справи та керівника приватної фірми.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишній заступниці міністра культури Тамарі Мазар та ще шістьом особам. За версією слідства, упродовж 2016-2019 років організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом санації «НКУ», яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь. Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й самого держпідприємства. Ті відповідно погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ «Вест Прайт», яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною.

Зібрані під час розслідування НАБУ і САП матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом міста Києва результатів аукціону з продажу майна ДП «Національна кінематека України». Законність та обґрунтованість цього рішення підтвердив Верховний суд. Тож держпідприємство отримало можливість повернути у власність незаконно втрачену нерухомість, що і зробило.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: