Мі-2, Мі-8, Мі-17, Мі-24: основні бойові вертольоти української армії

Читать на русском

Якщо наземна компонента Збройних сил України все більше і більше переходить на західну техніку, то авіаційна компонента – переважно все ще радянського походження. Це стосується не тільки тактичної авіації – винищувачів та штурмовиків – але й авіації армійського рівня, тобто, вертольотів на озброєнні українських військ; майже всі вони є спадщиною радянської епохи, а західні зразки (британські Westland WS-61 Sea King та американські UH-60 Black Hawk) буквально можна перерахувати на пальцях. Розповідаємо про те, які бойові вертольоти є у ЗСУ.

Мі-2

Мі-2 – радянський багатоцільовий легкий вертоліт, який масово вироблявся з 1965 по 1992 роки. Що цікаво, його основним виробником був не СРСР, а соціалістична Польща. З моменту початку виробництва вертольотів і до його зупинки в 1992 році було випущено понад 5,4 тисячі Мі-2, які потрапили в десятки країн світу.

Цей вертоліт невеликий і в пострадянський час застосовується переважно в мирних цілях. Однак його можна озброїти та спрямувати в бій; як вертоліт підтримки, він мало на що здатен, але провести розвідку, висадити розвідгрупу, забрати невелику кількість поранених – на це він цілком спроможний.

Богуслаєв у 2022 році блокував постачання бойового вертольота для розвідки – СБУБогуслаєв у квітні минулого року заблокував виконання держзамовлення на постачання бойового вертольота МІ-2 Головному управлінню розвідки.

В Україні на озброєнні ЗСУ, Національної гвардії, Державної служби з надзвичайних ситуацій та інших структур сил забезпечення безпеки стоять вертольоти Мі-2 та Мі-2МСБ – останній, це модифікація, розроблена підприємством «Мотор Січ» та виробляється з 2011 року; загалом цих вертольотів в Україні до початку війни налічувалося не більше 20 одиниць.

Несподіване поповнення вертолітного парку Мі-2 в Україні сталося вже під час бойових дій. У жовтні 2022 року співробітники ДБР, проводячи обшук на Одеській митниці, виявили неврахований контейнер, а розкривши його, були вкрай здивовані – у контейнері зберігався вертоліт Мі-2. Скільки він простояв там, невідомо; вертоліт був негайно переданий на потреби ЗСУ.

Також парк Мі-2 був поповнений завдяки зусиллям Латвії – у серпні 2022 чотири Мі-2 були передані Латвією у розпорядження ЗСУ.

ТТХ вертольота Мі-2:

  • Екіпаж: 1 людина;
  • Пасажиромісткість: до 10 осіб;
  • Вантажопідйомність: 800 кг;
  • Максимальна швидкість: 210 км/год;
  • Крейсерська швидкість: 190 км/год;
  • Дальність польоту: 360 км;
  • Максимальна висота польоту: 2-4 км;
  • Озброєння (при необхідності): 23-мм автоматична гармата, до 6 кулеметів 12,7-мм, блоки некерованих ракет С-5 (2х16), до 4 протитанкових або зенітних ракет;
  • Бронювання: відсутнє;

Мі-8

Багатоцільовий середній вертоліт, розроблений в СРСР в 1961 році. Виробляється з 1965 року і по теперішній час, випущено понад 17 тисяч примірників, що зробило Мі-8 наймасовішим дводвигунним вертольотом у світовій історії. У середовищі пілотів одне з неофіційних назв Мі-8 – «корова», за характерний звук двигунів, розміри та велику вантажопідйомність.

Вертоліт дійсно універсальний і багатоцільовий: він може використовуватися в якості транспортного, евакуаційного, для висадки невеликих десантів і розвідувально-диверсійних груп, а також у якості вертольота підтримки; в останньому випадку його озброюють, на додаток до стандартної кулеметної установки, авіаційними бомбами ОФАБ-250, кулеметно-гарматними блоками або блоками з некерованими ракетами (С-5 або С-8), встановленими на зовнішній підвісці. Звичайно, навіть в такому варіанті його вогнева міць значно поступається тому ж Мі-24, але краще мати щось, аніж зовсім нічого.

Яку зброю з початку повномасштабної війни передали та обіцяли передати Україні – підрахунки BloombergЗ початку повномасштабної війни Захід надав Україні понад 4 тисячі одиниць бронетехніки, артилерійських гармат, літаків та іншого озброєння.

Українська армія станом на початок війни мала до 70 одиниць Мі-8 різних модифікацій – переважно, Мі-8МСБ/Мі-8МСБ-В, української версії вертольота, розробленої підприємством «Мотор Січ». Частину вертольотів було втрачено під час бойових дій, зокрема, не менше трьох Мі-8 було збито під час вильотів в обложений російськими терористами Маріуполь.

Поповнити вертолітний парк Мі-8 Україні допоможе Хорватія: 25 лютого 2023 року країна оголосила про бажання передати Україні 14 вертольотів Мі-8, виведених зі складу хорватської армії. 29 березня міноборони Хорватії підтвердило цей намір, а також запевнило, що вертольоти будуть переправлені в Україну найближчим часом.

Крім того, вертольоти Мі-8 передають Україні країни колишнього соцтабору і колишні радянські республіки. Зокрема, 2 Мі-8 передасть Латвія, передавали вертольоти цієї моделі також Чехія, Польща та деякі інші держави.

Що цікаво, під час контрнаступу в Херсонській області українські військові захопили вертоліт Мі-8 в Чорнобаївці. Росіяни кинули його при відступі, навіть не вивівши з ладу.

ТТХ вертольота Мі-8МСБ:

  • Екіпаж: 3 людини;
  • Пасажиромісткість: до 24 осіб;
  • Вантажопідйомність: до 4 тонн, до 3 тонн на зовнішній підвісці;
  • Максимальна швидкість: 250-280 км/год;
  • Крейсерська швидкість: 205 км/год;
  • Дальність польоту: від 550 до 1210 км;
  • Максимальна висота польоту: 2,4-7,3 км;
  • Озброєння (при необхідності): 12,7-мм кулемет, блоки некерованих ракет С-5 або С-8 (х64), можливе встановлення додаткового озброєння у вигляді станкових гранатометів, гарматно-кулеметних контейнерів, зенітних або протитанкових ракет.
  • Бронювання: захищає від вогню стрілецької зброї з землі та уламків.

Мі-17

Багатоцільовий середній вертоліт Мі-17 – це спроба конструкторів поліпшити вертоліт Мі-8; позбавити його від недоліків, зберігши та поліпшивши існуючі гідності. У росії Мі-17 позначається, як експортна версія вертольота Мі-8; на території рф цей вертоліт не застосовується, проте активно продавався в інші держави.

Спектр застосування у Мі-17 повністю аналогічний такому у Мі-8: висадка десантів, евакуація поранених, якщо вже зовсім припече – вогнева підтримка.

Сполучені Штати ще в червні 2022 року готувалися передати ЗСУ вертольоти Мі-17, призначені раніше для афганської армії. Іронія в тому, що США придбали ці вертольоти у росіян, а тепер гвинтокрилі машини допоможуть українським військам боротися проти російського терористичного режиму. Всього Україна отримала 20 машин Мі-17В-1.

Чотири вертольоти Мі-17 передала Україні Словаччина – також у червні 2022 року. І ці вертольоти свого часу також були закуплені в росії.

ТТХ вертольота Мі-17:

  • Екіпаж: 3 людини;
  • Пасажиромісткість: до 30 осіб;
  • Вантажопідйомність: до 4 тонн, до 5 тонн на зовнішній підвісці;
  • Максимальна швидкість: 250-280 км/год;
  • Крейсерська швидкість: 210 км/год;
  • Дальність польоту: від 550 до 1210 км;
  • Максимальна висота польоту: 4-6 км;
  • Озброєння (при необхідності): 12,7-мм кулемет, блоки некерованих ракет С-5 або С-8 (х64), можлива установка додаткового озброєння у вигляді станкових гранатометів, гарматно-кулеметних контейнерів, зенітних або протитанкових ракет.
  • Бронювання: захищає від вогню стрілецької зброї з землі та осколків.

Мі-24

Хоча Сухопутні війська ЗСУ поступово все більше переходять на західне озброєння, армійська авіація все ще являє собою скупчення радянських зразків техніки
Ударний бойовий вертоліт Мі-24ПУ1УкроборонпромЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Один з найвідоміших у світі радянських ударних бойових вертольотів, Мі-24 в класифікації НАТО називається Hind («Лань»), а ось інше, неофіційне прізвисько, підходить йому куди як більше – «Крокодил». З 1971 року і до наших днів випущено понад 3500 одиниць Мі-24 і цей вертоліт досі залишається цілком актуальним на полі бою.

Це важкоброньований транспортно-бойовий спеціалізований вертоліт; він може перевозити піхоту, але його основне завдання-знищення броньованої та неброньованої техніки, захищених об'єктів, укріплених пунктів і позицій, майданчиків тактичних ракет і позицій ППО, що належать противнику. Взагалі, спектр застосування Мі-24 досить широкий – аж до вогневої підтримки оперативно-тактичних десантів, пошуку і порятунку екіпажів збитих вертольотів і навіть ведення повітряної розвідки.

Мі-24 відомий, як наймасовіший штурмовий вертоліт країн соцтабору. Після розпаду Варшавського договору, а трохи пізніше і СРСР, він у великій кількості залишився у колишніх республік, в тому числі в Україні.

На озброєнні України станом на початок війни перебувало до 140 одиниць Мі-24 різних модифікацій, в тому числі – Мі-24ПУ1, українська версія вертольота, розроблена «Мотор Січ», прийнята на озброєння у 2012 році. До повномасштабного вторгнення рф вертоліт активно використовувався українськими миротворцями в Конго (4 Мі-24 та 4 Мі-8). Також українські Мі-24 активно працювали на Донбасі, починаючи з 2014 року; поки росіяни не почали постачати місцевим терористам ППО, бойовики не могли боротися з ударними вертольотами ЗСУ.

З початком війни проти російських терористів в Україні Мі-24 так само активно використовуються у відбитті агресії росіян. Зокрема, українські вертолітники в ніч на 1 квітня 2022 року завдали удару по нафтобазі в російському Бєлгороді – вони змогли на наднизькій висоті пробратися до міста, вдарити ракетами по нафтових цистернах і піти без втрат (по вертолітниках навіть не відкрили вогню). Українські Мі-24 також активно допомагали обороняти Гостомель і аеропорт «Антонов».

Природно, що в ході боїв українські вертолітники, на жаль, зазнають втрат. Авіапарк Мі-24 армійської авіації ЗСУ поповнюється шляхом постачань від союзників – наприклад, Північна Македонія передасть Україні 12 Мі-24, які у неї ж колись і придбала. Крім того, дві одиниці Мі-35 (експортна версія Мі-24) передала Україні Чехія. Також постачання вертольотів цієї моделі були від кількох інших країн колишнього соцтабору.

ТТХ вертольота Мі-24:

  • Екіпаж: 3 людини;
  • Пасажиромісткість: до 8 осіб;
  • Вантажопідйомність: 2,5 тонни, 1,4 тонни на зовнішній підвісці;
  • Максимальна швидкість: 335 км/год;
  • Крейсерська швидкість: 250 км/год;
  • Дальність польоту: до 450 км;
  • Максимальна висота польоту: 1,4 – 4,9 км;
  • Озброєння: вбудоване гарматне (установки ГШ-23, ГШ-30К, ЯкБ-12,7), підвісне стрілецько-гарматне (контейнери КПК-23-250 або установки з кулеметами або установки з гранатометами), керовані протитанкові або зенітні ракети, блоки некерованих ракет С-5 / С-8 / С-13 / С-24, касетні та фугасні авіабомби 50-500 кг;
  • Бронювання: захищає від вогню стрілецької зброї з землі, але крім цього, цілком може врятувати вертоліт від удару зенітної ракети та вогню великокаліберного кулемета. Один з найбільш броньованих ударних вертольотів у світі.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: