План ЄС з постачання Україні боєприпасів підписали 18 країн: подробиці

Читать на русском
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що більшість із тах держав, що не підписали план, долучаться пізніше, але є ті, хто категорично проти.
Фото: ЕРА

Участь у закупівлі 155-мм боєприпасів для України візьмуть 17 з 27 країн-членів Євросоюзу. Норвегія, що не входить до ЄС, стала 18-ю державою, яка поставила підпис під планом військової допомоги для ЗСУ.

Про це йдеться у заяві Європейського оборонного фонду 20 березня.

Угоду підписали Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словаччина, Швеція та Норвегія.

Не підписали план з надання Україні боєприпасів Угорщина, Болгарія, Іспанія, Польща, Словенія, Литва, Латвія, Італія, Данія та Ірландія.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що більшість із них долучаться до плану після рішень національних урядів.

Зазначимо, що Угорщина вже чітко заявила про свої наміри відмежуватися від плану ЄС.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Петер Сіярто повідомив: Угорщина не братиме участь у закупівлі боєприпасів для України.

Додамо, що у ЄС зареєстровано 15 виробників 155-мм снарядів у 11 державах. Водночас точної оцінки того, наскільки галузь має стимул до збільшення потужності протягом наступних декількох місяців, поки немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: