Наказував бомбити пологовий будинок і драмтеатр: InformNapalm ідентифікував «вбивцю Маріуполя»

Читать на русском
Військовий злочинець, причетний до жорстоких авіаційних бомбардувань Маріуполя, встановлений – є його дані та вся документація про його дії
Сергій Атрощенкоinformnapalm.org

Розслідувачі спільноти InformNapalm і хакери з групи «КіберСпротив» ідентифікували російського офіцера-терориста, якого називають «вбивцею Маріуполя». Саме ця людина несе відповідальність, серед іншого, за удари по Маріупольському пологовому будинку, а також по драматичному театру Маріуполя, де загинули сотні людей.

Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, інформація про розслідування опублікована на вебсайті спільноти InformNapalm.

«Вбивцю маріупольців номер один встановлено. Того, хто надавав накази та контролював бомбардування Драмтеатру, пологового будинку та дитячої лікарні. З перших тижнів нами встановлено, що літаки, що бомбардували Маріуполь злітали з аеродрому Приморсько-Ахтарськ. Міжнародна спільнота InformNapalm оприлюднила дані командира військової частини літунів-бомбардувальників звідти. Той самий» - повідомив Андрющенко.

Йдеться про російського офіцера-терориста Сергія Валерійовича Атрощенка, який народився 5 травня 1981 року в місті Овруч Житомирської області України. Нині цей військовий злочинець перебуває у званні полковника і є командиром 960-го штурмового авіаційного полку ВКС росії (в/ч 75387).

Літаки з полку Атрощенка протягом березня 2022 року, коли були завдані особливо жорстокі удари по Маріуполю, неодноразово бомбили місто. На озброєнні полку – штурмовики Су-25. Праця терористів непогано оплачується – відомо, що полковник отримує за свою працю по винищенню мирних жителів немаленьку за мірками росії зарплату в 180-370 тисяч рублів. Зокрема, за березень 2022 року терорист отримав від російського режиму 211 тисяч рублів.

За інформацією розслідувачів, зараз Атрощенко винаймає квартиру в Приморсько-Ахтарську, де розташований аеродром терористів.

«До слова, це елітний будинок розташований в 350 метрах від набережної... До місця служби, аеродрому дислокації 960-го штурмового авіаційного полку, також досить недалеко, близько 5 км» - сказано в повідомленні розслідувачів.

Скільки цивільних українців загинуло за час повномасштабної війниДинаміка втрат серед цивільних українців за час повномасштабної війни – на інфографіці. Цифри приблизні, до них входять лише підтверджені ООН дані.

Вишенька на торті – розслідувачі змогли дістатися до поштових скриньок Атрощенка. Там містилася величезна кількість внутрішньої інформації полку, яку поки що публікувати не будуть – деталізовані списки пілотів, відомості, службові характеристики офіцерів, довідки, теоретичні та практичні розрахунки представляють величезний інтерес для української розвідки.

У спільноті пообіцяли, що публікація про Атрощенка буде не останньою.

Нагадаємо, 16 березня російський літак скинув бомбу на Маріупольський драмтеатр, де переховувалися від росіян сотні людей. За даними журналістського розслідування Associated Press, в результаті авіаудару по драмтеатру могли загинути близько 600 осіб.

Через кілька місяців після теракту окупанти стали розбирати завали будівлі та таємно вивозити тіла загиблих. Наприкінці минулого року будівлю драмтеатру було знесено. Таким чином, встановити справжню кількість загиблих тепер неможливо.

Правозахисники Amnesty International вважають удар по драмтеатру в Маріуполі воєнним злочином, вчиненим росіянами. А 19 березня 2023 року в ООН заявили, що відповідальність за атаки на Драмтеатр у Маріуполі та залізничний вокзал у Краматорську несуть російські війська.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: