В Україні розробили 3D-модель знищеного росіянами Маріупольського драмтеатру

Читать на русском
Маріупольський драмтеатр відтворили у форматі 3-D. Метою проєкту – назавжди закарбувати його у віртуальному просторі, говорять розробники.

Рік тому, 16 березня 2022 року, російські окупаційні війська знищили Донецький академічний обласний драматичний театр у Маріуполі, скинувши на нього вибухівку. У Львові створили його 3D-модель.

Про це повідомила львівська студія Skeiron, яка оцифровує пам'ятки архітектури та музейні експонати, у Facebook.

«Наразі метою проєкту є закарбувати сумнозвісно відомий Маріупольський драматичний театр назавжди у віртуальному просторі. В рамках проєкту ми презентуємо 3D хмару точок центральної частини міста та 3D-тур Маріупольським драматичним театром», – розповіли автори проєкту.

Як повідомили у Skeiron, процес оцифрування театру тривав понад три місяці. Для цього команда використала технологію фотограмметрії: робили зображення екстер'єру та інтер'єру театру, а потім перетворили їх на 3D-модель.

3D-тур драматичним театром та вже є у відкритому доступі.

Наразі команда працює над проєктами #SaveMariupolHeritage та #SaveUkrainianHeritage. Це дозволить зберегти пам'ятки культурної спадщини України.

Нагадаємо, 16 березня 2022 року на будівлю Маріупольського драмтеатру росіяни скинули надпотужну бомбу, що зруйнувала центральну частину театру. Уламки завалили вхід у будівлю. На момент бомбардування у театрі переховувались понад 1000 людей.

Окупанти знесли драмтеатр у Маріуполі.

Також відомо, що російські окупанти руйнують Маріуполь, зносячи вдома.

Крім того, у Маріуполі досі знаходять могили у житлових дворах.

Також повідомлялося, що у Маріуполі окупанти демонтують історичну будівлю ХІХ століття.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: