Скільки буде коштувати повоєнне відновлення України: перші оцінки

Читать на русском

Терористична тактика ведення війни росією, внаслідок якої зруйновано тисячі будинків, об'єктів цивільної та критичної інфраструктури, ставить перед Україною ще одне завдання – потрібно пройти не лише важкий шлях до перемоги, а й шлях післявоєнного відновлення. Причому вже зараз, під час війни, потрібно планувати, як це буде і за рахунок чиєї фінансової допомоги. Декілька початкових оцінок вартості відбудови вже було представлено, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Україну після перемоги чекає довгий шлях післявоєнного відновлення. Перші оцінки вартості відбудови країни – на інфографіці.
Повоєнне відновлення УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перший глобальний проєкт відновлення Україна презентувала на міжнародній конференції у швейцарському Лугано.

План розрахований на десять років та охоплює 15 сфер. Його загальна вартість становить понад 750 млрд доларів. З цієї суми 250-300 млрд розраховують залучити за рахунок партнерських грантів, 200-300 млрд – за рахунок позик або акціонерного капіталу, 250 млрд – за рахунок приватних інвестицій.

План розбито на три етапи. Перший етап – «Стійкість» – передбачає відновлення найважливіших об'єктів критичної інфраструктури до кінця року. Зокрема, йдеться про ремонти котелень, мереж, житла, підтримку малого та середнього бізнесу. Цього року Україна хоче одержати 60-65 млрд доларів.

Наступний етап у 2023-2025 роках передбачає саме відновлення – реалізацію більшості проєктів всього плану, відновлення об'єктів соціальної сфери, будівництво житла. Етап передбачає залучення фінансування у розмірі понад 300 млрд доларів.

Заключний етап, який розтягнеться на 2026-2032 роки, це вже модернізація та заходи щодо вступу України до Євросоюзу. На це потрібно понад 400 млрд доларів.

На початку вересня уряд України, Єврокомісія та Світовий банк представили першу спільну оцінку збитків від російського вторгнення. Попередньо, збитки та відновлення оцінюються в 349 млрд доларів. Але є два моменти: по-перше, це мінімальна потреба, а, по-друге, це оцінка збитків станом на 1 червня – з того часу, враховуючи численні удари рф по критичній інфраструктурі, сума зросла.

У звіті йдеться, що до 2024 року мінімально Україні потрібно 105 млрд доларів – для відновлення соціальної, енергетичної та транспортної інфраструктури, підтримки сільського господарства, закупівлі газу та очищення території після війни. У довгостроковій перспективі потрібно ще близько 244 млрд на відновлення секторів економіки.

25 жовтня на міжнародній конференції з відновлення України в Берліні Україна представила ще один, менш масштабний ніж в Лугано, план відновлення.

На заході було озвучено, що Україна у 2023 році потребує 38 млрд доларів для фінансування дефіциту бюджету, ще 17 млрд потрібні для термінового відновлення соціальної, енергетичної та транспортної інфраструктури.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, що таке репарації, чому важливо змусити росію виплатити їх та за рахунок чого їх можна стягнути.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: