Президент Чехії вважає, що Україна матиме лише одну спробу розпочати великий контрнаступ

Читать на русском
Петр Павел вважає, що Україна матиме лише одну спробу розпочати контрнаступ – у разі його провалу отримати нову допомогу буде складно.
Фото: AP

Україна матиме лише одну спробу розпочати контрнаступ. У разі його провалу отримати засоби на наступний буде дуже складно.

Таку думку в інтерв'ю газеті Rzeczpospolita висловив президент Чехії Петр Павел.

Весняний наступ росіян наближається до кульмінації, Україна скоро зможе перехопити ініціативу – ISWУкраїна має гарні можливості для того, щоб перехопити ініціативу та розпочати контрнаступ на критичних ділянках нинішньої лінії фронту.

За його словами, контрнаступ має відбутися протягом кількох місяців. «Вікно можливостей відчинено цього року. Після наступної зими підтримувати нинішній рівень допомоги буде дуже складно. Втома від війни – це не лише виснаження людських ресурсів та техніки, руйнування інфраструктури в Україні, а й втома країн, які надають допомогу. Багато країн, багато політиків очікують цього року певного прогресу. Я вважаю, що Україна матиме лише одну спробу розпочати великий контрнаступ. Тому якщо вона вирішить почати великий контрнаступ і зазнає невдачі, отримати засоби на наступний буде вкрай складно», – заявив Павел.

Він додав, що командування української армії зараз, ймовірно, є найдосвідченішим у світі: «Було б дуже важко знайти іншу країну, яка зараз може зрівнятися з Україною щодо досвіду таких напружених боїв. Я впевнений, що вони достеменно знають, що робити».

Повернення Україною усієї своєї території, зазначив, чеський президент, було б найкращим закінченням війни. І якщо це мета України, то Захід має надати їй усю необхідну допомогу.

«Однак якщо Україна, незважаючи на всю необхідну їй допомогу Заходу, не зможе повернути собі всю свою територію, а росія водночас усе ще досить сильна, щоб її контролювати, результатом, швидше за все, стане затяжна війна на виснаження, без прогресу з обох сторін. Ми не хочемо такого сценарію, але маємо враховувати, що він існує. Ви не можете вдавати, що єдиним можливим рішенням є повний успіх», – додав він.

Під час інтерв'ю Павел кілька разів наголосив, що західна допомога має межу. «Говорячи про межі західної підтримки, я мав на увазі підтримку з боку політиків та громадськості. Утримувати їх на одному рівні стає дедалі важче», – пояснив президент.

Нагадаємо, Петр Павел протягом перших ста днів перебування на посаді має намір відвідати Україну та усі сусідні країни.

Він також казав, що Захід не повинен мати жодних обмежень щодо військової допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: