Україна хоче поширити механізм «зернової угоди» на експорт ще однієї промисловості

Читать на русском
Українська економіка спустошена агресією росії, доходи скоротилися через скорочення основних експортних товарів та руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок російських ракетних ударів.
Ілюстративне фото

Україна прагне розширити угоду про експорт зерна та включити до неї поставки сталі, щоб підтримати економіку, яка постраждала від війни з росією.

Про це перший віцепрем’єр - міністр економіки України Юлія Свириденко повідомляє в інтерв'ю агентству Bloomberg.

Як зазначається, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, Свириденко закликала розширити угоду, укладену щодо української агропродукції в липні 2022 року за посередництва ООН і Туреччини. Вона підкреслила, що Україна відкрила три українські порти на Чорному морі, заблокованих російськими військами, для експорту продовольства.

Мінагрополітики розповіло, скільки тонн зернових вдалося зібрати в умовах війниЯк зазначається, українські агровиробники вже повністю завершили збір пшениці, гороху, ячменю та ріпаку.

Проте для України важливо додати ще більше портів, щоб збільшити обсяги експорту, зазначила міністр в інтерв'ю.

«Ми зосередимося на будівництві додаткових сховищ для сільськогосподарських товарів, але зі стратегічної точки зору нам потрібно відкрити морські порти. Йдеться не лише про сільське господарство, йдеться і про сталь», - констатувала Свириденко.

При цьому, вона підкреслила, що українська економіка спустошена агресією росії, доходи скоротилися через скорочення основних експортних товарів та руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок російських ракетних ударів.

Згідно зі словами міністра, минулого року ВВП скоротився на 30,2%, що є кращим результатом після початкового прогнозу у 50%.

«Після того, як економіка України скоротилася майже на третину внаслідок російського вторгнення, валовий внутрішній продукт може зрости на цілих 3% цього річ, якщо росія вийде з наших територій і відкриються морські порти», - сказала Свириденко.

Нагадаємо, що Україна планує розширити умови угоди про «зерновий коридор» на кілька портів. Питання розширення операції було поставлене ще до завершення першого чотиримісячного періоду.

У 2022 році Україна експортувала понад 22 млн тонн зерна. За святкові вихідні Україна відправила 9 суден із зерном.

Раніше ми повідомляли, що у Босфорі зростає черга завантажених суден, рф знову гальмує інспекцію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: