Блокування «зернового коридору» росією: Україна звернулася із закликом до Туреччини та ООН

Читать на русском
Україна закликала міжнародне співтовариство зупинити спроби росії блокувати роботу зернового коридору.

Україна виступила з новою заявою, в якій закликала міжнародне співтовариство, зокрема ООН та Туреччину, зупинити спроби росії блокувати роботу «зернового коридору».

Про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та віцепрем'єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова на сайті МЗС 15 лютого.

У МінАПК озвучили вартість дня простою кораблів із зерном у БосфоріОдин день простою завантажених кораблів у Босфорі коштуватиме українським аграріям 20 тисяч доларів.

«Україна глибоко стурбована деструктивними діями російської федерації, які призводять до затримки роботи зернового коридору Чорним морем та підривають Чорноморську зернову ініціативу загалом, перешкоджають судноплавству в Чорному морі та вільному доступу продовольства на світові ринки», - сказано в заяві.

Міністри зазначили, що представники росії у складі інспекційних груп при Координаційному центрі в Стамбулі вже кілька місяців системно затримують огляд суден, що прямують через протоку Босфор в/з українських портів.

«Зокрема, російські інспектори свідомо уповільнюють терміни інспекцій, регулярно вимагають нерегламентовану документацію, відмовляються працювати у робочий час та шукають інших необґрунтованих приводів для зупинення інспектування. Щодня із запланованих 10 інспекцій, як правило, відбувається менше половини», - йдеться у заяві.

Через дії рф останні три місяці світ недоотримав 10 млн тонн українського зерна і ця тенденція набирає обертів.

При цьому наголошується, що в Босфорі зараз утворилася черга з понад 140 суден, переважна більшість яких чекає там понад місяць. Через такі дії кремля продовольство недоотримують країни Африки та Азії.

«Закликаємо міжнародне співтовариство, зокрема ООН та Туреччину як гарантів Чорноморської зернової ініціативи, вимагати від рф негайного припинення штучних затримок у роботі «зернового коридору» по Чорному морю, зупинки спроб росії використовувати продовольство як зброю та розблокування торговельного судноплавства в українські порти Чорного моря» , - вимагають у МЗС.

Нагадаємо, росіяни системно блокують «зерновий коридор». По зерно в Україну стало приходити набагато менше суден.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: