Туреччина та Угорщина погодилися ратифікувати вступ Фінляндії до НАТО

Читать на русском
Обидві країни підтримають заявку Фінляндії під час голосування у парламентах. При цьому щодо Швеції рішення ще не прийнято.
Фото: Getty Images

Туреччина та Угорщина розпочинають ратифікацію заявки Фінляндії про вступ до НАТО окремо від Швеції.

Про це повідомляє портал Yle.fi, посилаючись на слова турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана та одного з лідерів угорської парламентської групи Fidesz Мате Кочіша.

НАТО: де і з якою метою здійснюються операції та місії Північноатлантичного альянсуНАТО на сьогоднішній день здійснює місію в Косові та Іраку, місію з патрулювання повітряного простору та охорони Середземного моря. Докладніше – на інфографіці.

Виступаючи на брифінгу у Стамбулі, Ердоган заявив, що Туреччина незабаром схвалить членство Фінляндії в Альянсі. При цьому щодо заявки Швеції рішення поки що немає.

«Ми вирішили розпочати процес ратифікації фінської заявки до НАТО у парламенті. Членство Фінляндії посилить альянс», – заявив Ердоган, додавши, що розвиток ситуації тепер залежить від Швеції.

Кочіш у свою чергу повідомив, що парламент Угорщини проголосує за ратифікацію членства Фінляндії 27 березня. За його словами, правляча партія «одностайно підтримує» фінську заявку.

Водночас він зазначив, що рішення про вступ Швеції буде ухвалено пізніше.

Нагадаємо, що Швеція та Фінляндія підписали протокол про вступ до НАТО влітку минулого року. Інші члени Альянсу висловили готовність підтримати спільну заявку скандинавських країн, проте Угорщина та Туреччина продовжують гальмувати ратифікацію заявки Стокгольма через низку розбіжностей.

Раніше у Фінляндії заявили, що країна розглядає можливість вступу до НАТО без Швеції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: