Туреччина скасувала візит шведського міністра до Анкари: що відомо

Читать на русском
Згідно з його словами, Туреччина вважає неприпустимою позицію влади Швеції, яка ігнорує так звані злочинні дії протестуючих у Стокгольмі.
Getty Images

Міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар назвав «безглуздим» призначений на 27 січня візит глави Міноборони Швеції Пола Йонсона до Анкари. Він повідомив, що турецька влада скасувала його.

Про це повідомляє турецьке видання Анадолу.

Зазначається, що причиною стали антитурецькі протести у Стокгольмі.

«У цій ситуації Анкара прийняла рішення скасувати візит шведського міністра», — повідомив Акар.

Фінляндія та Швеція готові до вступу до НАТО – БлінкенФормальний вступ до НАТО Швеції та Фінляндії незабаром буде завершено. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомляє фінське видання Yle.

Згідно з його словами, Туреччина вважає неприпустимою позицію влади Швеції, яка «ігнорує подібні злочинні дії».

«Очікуємо від Стокгольма вжиття заходів та конкретних кроків у цьому напрямі», — наголосив турецький міністр.

Як повідомляє агенство Reuters, міністр оборони Швеції планував відвідати наступного тижня Анкару на запрошення свого турецького колеги, оскільки країна сподівалася підштовхнути Туреччину до ратифікації заявки на вступ в НАТО.

Водночас, Акар заявив, що він обговорив з президентом Туреччини Тайїпом Ердоганом відсутність заходів щодо запобігання антитурецьким протестам у Стокгольмі і передав свою реакцію главі Міноборони Швеції в кулуарах засідання контактної групи з питань оборони України.

Перед цим Туреччина викликала посла Швеції через дозвіл влади на проведення акції протесту, під час якої може бути спалено священну книгу мусульман Коран біля посольства Туреччини в Стокгольмі.

Нагадаємо, що у липні Фінляндія та Швеція підписали протоколи про вступ до НАТО. Ратифікацію заявок затягують Угорщина та Туреччина.

Ердоган заявив, що принципова і рішуча позиція Анкари в питанні вступу Швеції та Фінляндії до НАТО залишиться незмінною. Обидві країни досі не виконали вимоги Туреччини стосовно екстрадиції «курдських терористів», які є умовою вступу країн до НАТО.

Також Туреччина в четвер, 12 січня, викликала посла Швеції у зв'язку з демонстрацією в Стокгольмі, в ході якої опудало турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана було підвішене догори ногами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: