У Фінляндії заявили, що можуть вступити до НАТО без Швеції: які причини

Читать на русском
Очільник фінського Міноборони висловив сподівання, що Фінляндія, яка має 1340-кілометровий кордон з росією, стане членом Альянсу до липневого саміту у Вільнюсі.
Укрінформ

Міністр оборони Фінляндії Мікко Савола заявив, що в разі рішення Туреччини про окреме затвердження вступу його країни до НАТО вона приєднається до нього без свого найближчого партнера Швеції, з якою разом подавала заявку.

Про це він сказав в інтерв’ю AP в кулуарах Мюнхенської безпекової конференції.

Згідно зі словами Саволи, Фінляндія хотіла б, щоб обидві країни приєдналися до НАТО разом, але вона не буде затримувати процес, якщо Туреччина вирішить схвалити вступ Фінляндії, а не Швеції, як вона попереджала.

Ердоган відмовив Швеції у підтримці щодо вступу в НАТО, у США відреагувалиЕрдоган заявив, що Швеції не варто більше чекати на підтримку її заявки до НАТО від країни після скандальних акцій у Стокгольмі.

При цьому, інші фінські високопосадовці, які брали участь у заходах Мюнхенської безпекової конференції, висловили схожі думки.

Прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін сказала, що Гельсінкі «не можуть впливати» на те, як країни ратифікують протоколи про вступ. А президент Саулі Нііністьо сказав, що Туреччина, яка скаже «так» Фінляндії, але «ні»» Швеції, опиниться у складній ситуації.

Водночас, очільник фінського Міноборони висловив сподівання, що Фінляндія, яка має 1340-кілометровий кордон з росією, стане членом Альянсу до липневого саміту у Вільнюсі.

«Швеція – наш найближчий партнер. Майже щотижня наші сили оборони проводять спільні навчання і так далі. Це дуже глибока співпраця, і ми також повністю довіряємо один одному. Але зараз це (ратифікація) в руках Туреччини», – зазначив Мікко Савола.

Нагадаємо, що у липні Фінляндія та Швеція підписали протоколи про вступ до НАТО. Для прийняття нових країн всі члени організації повинні дати свою згоду, тому без підтримки Туреччини питання про вступ Швеції фактично «зависло в повітрі».

Нещодавно президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висунув ультиматум Швеції з приводу можливого членства країни в НАТО.

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати наполягають на готовності скандинавських країн приєднатися до Північноатлантичного альянсу, попри заяви турецького лідера.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: