Ердоган відмовив Швеції у підтримці щодо вступу в НАТО, у США відреагували

Читать на русском
Ердоган заявив, що Швеції не варто більше чекати на підтримку її заявки до НАТО від країни після скандальних акцій у Стокгольмі.
Getty Images

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у своїй заяві після засідання уряду наголосив, що Швеція не отримає від Туреччини підтримки щодо вступу в НАТО, оскільки демонструє неповагу до релігійних переконань та підтримує терористичні організації.

Про це повідомляє місцеве видання Анадолу.

«Шведському керівництву немає потреби нагадувати нам про права і свободи. Якщо ви так поважаєте права та свободи, ви спочатку поважатимете релігійні переконання Турецької Республіки чи мусульман. Якщо ви не виявляєте такої поваги, мені шкода, від нас ви не отримаєте жодної підтримки в НАТО», - сказав Ердоган.

Фінляндія та Швеція готові до вступу до НАТО – БлінкенФормальний вступ до НАТО Швеції та Фінляндії незабаром буде завершено. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомляє фінське видання Yle.

Турецький президент також зауважив, що якщо у Швеції захищають терористичні організації, то варто доручити їм захист своєї країни.

«Ці брудні акції у Швеції, та ще й біля нашого диппредставництва, вважаються образою і мусульман, і взагалі всіх людей, усіх прав і свобод. Ви продовжуєте підтримувати терористів і чекаєте на підтримку для вступу до НАТО. Так не піде. Швеції не варто більше чекати від нас цієї підтримки», - заявив він.

Водночас, Сполучені Штати наполягають на готовності Фінляндії та Швеції приєднатися до Північноатлантичного альянсу, попри заяви турецького лідера.

«Наша оцінка полягає в тому, що Фінляндія і Швеція готові приєднатися до НАТО», - зазначив представник зовнішньополітичного відомства Нед Прайс.

Він підкреслив, що відповідні заяви у Вашингтоні робили на всіх рівня. Окрім цього, Конгрес ухвалив таке ж рішення, згідно з процедурою, що існує в Альянсі.

«Одна з причин, чому Фінляндія і Швеція готові приєднатися до НАТО, це те, що вони є розвинутими демократіями», - додав речник Держдепу.

Нагадаємо, що напередодні Туреччина скасувала візит шведського міністра до Анкари через антитурецькі протести у Стокгольмі.

Також нагадаємо, що у липні Фінляндія та Швеція підписали протоколи про вступ до НАТО. Ратифікацію заявок затягують Угорщина та Туреччина.

Ердоган заявив, що принципова і рішуча позиція Анкари в питанні вступу Швеції та Фінляндії до НАТО залишиться незмінною. Обидві країни досі не виконали вимоги Туреччини стосовно екстрадиції «курдських терористів», які є умовою вступу країн до НАТО.

Туреччина в четвер, 12 січня, викликала посла Швеції у зв'язку з демонстрацією в Стокгольмі, в ході якої опудало турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана було підвішене догори ногами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: