За ексголову «Нафтогазу» Коболєва внесли заставу: яка сума

Читать на русском
Ексголові Нафтогазу Коболєву оголошено підозру в розкраданні понад 229 млн грн. Однак, повний розмір застави становить 230 мільйонів гривень.
Андрій Коболєвфото: Економправда

За колишнього керівника «Нафтогазу» Андрія Коболєва станом на вечір вівторка, 14 березня, внесли близько 107 мільйонів гривень застави.

Про це повідомляє «Суспільне».

ВАКС зобов'язав його сплатити повну суму в розмірі майже 230 мільйонів гривень. Якщо він не внесе її, сторона обвинувачення зможе подати чергове клопотання про зміну запобіжного заходу.

В коментарі виданню після засідання суду Коболєв заявив, що йому стало відомо, що прокурори подали клопотання про арешт його рахунків. Раніше в САП та НАБУ заявляли, що не ініціювали блокування рахунків підозрюваного.

«Я приїхав, знаючи про розслідування, очікуючи на підозру, розуміючи всі наслідки. Подібні жорсткі рішення не тільки неприємні для мене, але й насправді підривають довіру до всієї антикорупційної вертикалі», – сказав колишній голова «Нафтогазу».

ВАКС відмовився заарештувати Коболєва, але надів на нього браслетАнтикорупційний суд відмовився взяти під варту колишнього очільника національної компанії, але поклав на нього додатковий обов'язок.

Раніше Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду визначила Коболєву запобіжний захід у вигляді 229 млн грн застави з покладанням обов'язків. Але всю суму не внесли і тому органи правопорядку просили заарештувати підозрюваного.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові правління «Нафтогазу» Андрію Коболєву. За версією слідства, у 2018 році голова правління, нібито зловживаючи своїм службовим становищем, ініціював розгляд Наглядовою радою компанії питання про погодження виплати премії за досягнення вагомих цілей, реалізацію важливих, стратегічних проектів працівникам НАК «Нафтогаз України», включаючи членів правління.

Пізніше Коболєв підготував зміни та доповнення до подання щодо виплати премії за екстраординарні досягнення, визначивши собі розмір премії у розмірі 10 млн доларів. При цьому голова правління свідомо приховав від членів комітету з призначень та винагород і Наглядової ради компанії відомості про те, що для керівників підприємств, заснованих на державній власності, встановлено граничні розміри преміювання за підсумками роботи, а саме не більше 36 посадових окладів на рік. У результаті Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» погодила зміни, що забезпечило голові правління виплату премій.

Слідством встановлено, що протягом 2018 року голові правління було незаконно нараховано та виплачено премій на суму, що перевищує максимально допустиму на 229 250 410 грн.

Зауважимо, що протягом 2018-2021 років службові особи НАК «Нафтогаз України» не сприяли розслідуванню, ховаючи від слідства документи та матеріали компанії, необхідні для встановлення обставин вчинення злочину.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: