Чернишов просив визнати «Нафтогаз» потерпілим у справі Коболєва

Читать на русском
Очільник національної нафтовидобувної компанії звернувся до НАБУ із заявою про визнання підприємства потерпілою стороною.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов попросив Національне антикорупційне бюро визнати компанію потерпілою у межах справи за підозрою колишнього очільника «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

Про це йдеться в листі компанії за підписом Чернишова, який має у своєму розпорядженні «Слово і діло».

«На підставі викладеного, керуючись статтею 55 Кримінального процесуального кодексу України, Компанія просить визнати акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» потерпілим у кримінальному провадженні, унесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018000000001782 від 24.07.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України», – йдеться в документі.

Раніше Вищий антикорупційний суд залишив Коболєва без запобіжного заходу. На думку слідчого судді, підозра ексголові «Нафтогазу» необґрунтована. Прокурор САП подав апеляцію на це рішення. Її мають розглянути 8 лютого.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові правління «Нафтогазу» Андрію Коболєву. За версією слідства, у 2018 році голова правління, нібито зловживаючи своїм службовим становищем, ініціював розгляд Наглядовою радою компанії питання про погодження виплати премії за досягнення вагомих цілей, реалізацію важливих, стратегічних проектів працівникам НАК «Нафтогаз України», включаючи членів правління.

Пізніше Коболєв підготував зміни та доповнення до подання щодо виплати премії за екстраординарні досягнення, визначивши собі розмір премії у розмірі 10 млн доларів. При цьому голова правління свідомо приховав від членів комітету з призначень та винагород і Наглядової ради компанії відомості про те, що для керівників підприємств, заснованих на державній власності, встановлено граничні розміри преміювання за підсумками роботи, а саме не більше 36 посадових окладів на рік. У результаті Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» погодила зміни, що забезпечило голові правління виплату премій.

Слідством встановлено, що протягом 2018 року голові правління було незаконно нараховано та виплачено премій на суму, що перевищує максимально допустиму на 229 250 410 грн.

Зауважимо, що протягом 2018-2021 років службові особи НАК «Нафтогаз України» не сприяли розслідуванню, ховаючи від слідства документи та матеріали компанії, необхідні для встановлення обставин вчинення злочину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: