САП просить заарештувати ексголову «Нафтогазу» Коболєва

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура звернулася до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу для колишнього очільника національної компанії.
Андрій Коболєвфото: Економправда

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить узяти під варту колишнього голову правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, оскільки той не вніс 229 млн грн застави.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«Станом на 7 березня 2023 року до прокурорів САП надійшла інформація про внесення 96 635 681 грн застави за колишнього голову правління НАК «Нафтогаз України». Проте, зауважимо, що відповідно до рішення суду застава має бути сплачена у повному розмірі на рахунки Державної казначейської служби України не пізніше 5 днів з моменту проголошення рішення, тобто – до 06.03.2023. Інше, зокрема, часткове внесення коштів, не є виконанням обов'язків, покладених судом на підозрюваного. Зважаючи на те, що рішення суду не виконано, прокурор САП звернувся до суду з клопотанням НАБУ про застосування до підозрюваного більш суворого запобіжного заходу, а саме тримання під вартою з альтернативою внесення 365 млн грн застави», – інформує прокуратура.

Також у САП додали, що в жодному з кримінальних проваджень за клопотанням НАБУ/САП жодні рахунки (ні в українських, ні в іноземних банківських установах) Коболєва не арештовані.

Раніше Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду визначила Коболєву запобіжний захід у вигляді 229 млн грн застави з покладанням обов'язків.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові правління «Нафтогазу» Андрію Коболєву. За версією слідства, у 2018 році голова правління, нібито зловживаючи своїм службовим становищем, ініціював розгляд Наглядовою радою компанії питання про погодження виплати премії за досягнення вагомих цілей, реалізацію важливих, стратегічних проектів працівникам НАК «Нафтогаз України», включаючи членів правління.

Пізніше Коболєв підготував зміни та доповнення до подання щодо виплати премії за екстраординарні досягнення, визначивши собі розмір премії у розмірі 10 млн доларів. При цьому голова правління свідомо приховав від членів комітету з призначень та винагород і Наглядової ради компанії відомості про те, що для керівників підприємств, заснованих на державній власності, встановлено граничні розміри преміювання за підсумками роботи, а саме не більше 36 посадових окладів на рік. У результаті Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» погодила зміни, що забезпечило голові правління виплату премій.

Слідством встановлено, що протягом 2018 року голові правління було незаконно нараховано та виплачено премій на суму, що перевищує максимально допустиму на 229 250 410 грн.

Зауважимо, що протягом 2018-2021 років службові особи НАК «Нафтогаз України» не сприяли розслідуванню, ховаючи від слідства документи та матеріали компанії, необхідні для встановлення обставин вчинення злочину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: