Шість «Кинджалів» за один раз: аналітик назвав три можливі причини використання такої кількості цінних ракет

Читать на русском
Росія вчора використала одразу шість дорогих і дефіцитних ракет Кинджал в одному залпі. Аналітик зазначив, що це дуже незвично і назвав три можливі причини такого кроку.
Ілюстративне фотоФото: nta.ua

Росія 9 березня випустила по Україні 25 високошвидкісних і балістичних ракет. Жодна з них не була перехоплена, оскільки Україна не має таких можливостей. Найбільш незвичайним стало те, що рф використала відразу шість гіперзвукових ракет «Кинджал» – вперше така кількість в одному залпі.

У коментарі Financial Times старший дослідник Королівського інституту об'єднаних служб Джастін Бронк зазначив, що це дуже незвично.

Він зазначив, що «Кинджал» — це дефіцитна і дуже складна балістична ракета, призначена для подолання найсучасніших систем протиповітряної оборони.

Ще «два-три» обстріли і все: прогнози щодо вичерпання ракетного запасу росіїЗа останніми оцінками, у росії залишилося ракет на кілька масованих атак. Прогнози щодо вичерпання ракетного запасу рф – на інфографіці.

Представник української військової розвідки заявив, що до повномасштабного вторгнення у росії було близько 50 «Кинджалів». До вчорашнього удару вона використала проти України близько 15 таких ракет.

Бронк зазначив, що використання такої кількості цінних ракет за один раз «збиває з пантелику». Цьому можуть бути три пояснення, сказав аналітик.

По-перше, росія можливо хотіла подолати протиповітряну оборону якоїсь конкретної цілі в Україні, хоча для цього можна використовувати балістичні ракети «Іскандер М», які теж непросто зупинити. По-друге, можливо, запаси інших балістичних ракет закінчувалися.

«Те, що вони випустили за ніч, еквівалентно тому, що вони можуть зробити за один місяць для поповнення запасів», – сказав представник військової розвідки.

Третя можлива причина, на думку Бронка, полягає в тому, що росія протягом усієї повномасштабної війни дивно підбирає зброю до цілей – використовує дефіцитне та дороге озброєння там, де було б достатньо простого. За словами аналітика, це можна пояснити централізованим ухваленням рішень Москвою.

Видання зазначає, що ППО України помітно покращилася за останній рік, хоча, як і раніше, не вистачає засобів «земля-повітря» для перехоплення балістичних ракет.

Ймовірно, Україна отримала одну із двох систем ППО Patriot, обіцяних США та Німеччиною, але вона ще не введена в експлуатацію.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, які ракети рф запустила по Україні і скільки було збито.

Вчорашня ракетна атака стала найбільшою у 2023 році. Аналітики Інституту вивчення війни назвали її мету.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: