В ISW назвали мету найбільшої ракетної атаки рф на Україну в 2023 році

Читать на русском
Росія завдала найбільшого у 2023 році ракетного удару по Україні виключно з пропагандистською метою – щоб нівелювати критику у бік кремля.

Російські війська 9 березня завдали найбільш масштабного ракетного удару по Україні в 2023 році. Але, ймовірно, ця атака могла послужити лише цілям російської пропаганди.

Такого висновку дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Росія запустила по Україні понад 80 різних ракет, зокрема шість гіперзвукових ракет «Кинджал», які наша ППО збити не може.

Все вказує на те, що окупанти здебільшого атакували енергетичну інфраструктуру України. Керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що російські ракетні удари вкотре були націлені на українську енергетичну інфраструктуру, але знищити її не вдалося.

Ракетні обстріли: порівняння шести останніх масованих атак росіїПорівняння шести останніх масованих атак hосії – на інфографіці. Зазначимо, з кінця листопада росія стала випускати менше ракет за один раз.

В ISW констатували, що ці ракетні удари не підірвуть волю України і не покращать позиції росії на передовій. «Кремль, ймовірно, навмисно запустив ракети, які українська система ППО не може перехопити, щоб досягти результатів у російському інформаційному просторі, незважаючи на скорочення запасів таких ракет», – зазначили аналітики.

За словами спікера Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, росія має до 50 ракет «Кинджал» і вона використала деякі ракети, які не зможе замінити.

«Путін, ймовірно, використав ці мізерні запаси для безрезультатних атак, щоб заспокоїти російське провоєнне та ультранаціоналістичне оточення, яке закликало його помститися за інцидент у Брянській області. Російські блогери та пропагандисти також розкритикували російську ракетну кампанію за те, що Україна «не замерзла» взимку. Путін, ймовірно, спробував компенсувати ці наративи ще одним ракетним ударом, подібним до тих, які росія завдавала восени. Однак російські блогери розкритикували вчорашні удари, зазначивши, що кремлю потрібно докорінно змінити свій підхід до націлювання, враховуючи те, що Україна пристосувалася до встановленої схеми атак на свою енергетичну інфраструктуру», – вважають у ISW.

Нагадаємо, напередодні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, які ракети рф запустила по Україні і скільки було збито.

Було обстріляно енергетичні об'єкти у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях. Попри це енергосистема України залишається цілісною.

У Києві зафіксовано прильоти у двох районах, є поранені.

На Львівщині російська ракета впала у житловій зоні, загинули п'ятеро людей.

У міноборони посії заявили, що масована ракетна атака на Україну є «ударом відплати за Брянську область».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: