Україна непублічно просить США надати касетні боєприпаси для атаки по окупантах

Читать на русском
Україна розглядає касетні боєприпаси як спосіб зупинити тактику людських хвиль, яку росія активно застосовує в останні місяці для штурму населених пунктів на сході – насамперед Бахмута.
dsnews.ua

Україна не відмовилась від прохання до Сполучених Штатів надати касетні боєприпаси. Йдеться, зокрема, про бомбу повітряного базування МК-20, яку вона хоче використовувати для скидання з безпілотників.

Про це агентству Reuters повідомили законодавці Джейсон Кроу і Адам Сміт, які входять до комітету з питань збройних сил Палати представників США.

Згідно з їхніми словами, українські посадовці закликали американських законодавців лобіювати надання МК-20 в Білого дому на Мюнхенській безпековій конференції минулого місяця. Бомби просили з артилерійськими снарядами калібру 155 міліметрів.

Законодавці додали, що Україна розглядає касетні боєприпаси як спосіб зупинити тактику «людських хвиль», яку росія активно застосовує в останні місяці для штурму населених пунктів на сході – насамперед Бахмута.

Системи ППО Skynex: що це таке та як ці системи посилять оборону українського небаПро те, що таке система ППО Skynex, про її ефективність і про те, як вона посилить українську ППО – в матеріалі Слово і діло

Як розповів Сміт, українські військові вважають, що МК-20 «мають кращу бронебійну здатність», ніж зброя, яку вони наразі скидають з безпілотників.

Зазначається, що МК-20, які зазвичай скидаються з літаків, розкриваються посеред польоту, випускаючи понад 240 дротикоподібних суббоєприпасів. У США бомби перестали виробляти ще у 2016 році, але не складах їх є понад один мільйон.

Хоча, згідно з даними Reuters, у Конгресі США існує певна підтримка прохання України, адміністрація президента Джо Байдена виступає категорично проти, оскільки касетні боєприпаси заборонені міжнародним договором 2008 року як такі, що можуть непропорційно уразити цивільне населення.

Водночас, деякі опитані агенцією співрозмовники погоджуються, що це могло б вирішити проблему нестачі артилерійських боєприпасів в України, де країна-агресор досі зберігає значну перевагу.

Нагадаємо, що пілоти з України прибули до США для навчання на штурмовиках.

Напередодні США виділили Україні новий пакет військової допомоги на 400 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: