Системи ППО Skynex: що це таке та як ці системи посилять оборону українського неба

Читать на русском
Про те, що таке система ППО Skynex, про її ефективність і про те, як вона посилить українську ППО – в матеріалі Слово і діло
Система ППО SkynexRheinmetall AG

Україна отримає від Німеччини (за іншими даними – вже отримала) новітні системи протиповітряної оборони Skynex. Таких систем немає навіть на озброєнні Бундесверу – на них тільки-тільки видали замовлення німецької корпорації Rheinmetall AG. Вважається, що чотирьох таких систем вистачило б, щоб повністю закрити небо над німецькою столицею, Берліном. Однак замість ФРН ці системи вирушили до України.

«Слово і Діло» зібрало все, що відомо про системи ППО Skynex.

Таких немає ні в кого

Skynex – це новітня система протиповітряної оборони, яку почала виробляти німецька компанія Rheinmetall AG. Її називають «сучасним Gepard» - це система ближнього радіуса дії. Вона являє собою 35-мм скорострільну зенітну гармату Oerlikon Mk3, яка може вести вогонь програмованими снарядами AHEAD; ці снаряди не тільки мають таймер підриву, але і невразливі для засобів радіоелектронної боротьби, в тому числі для постановників перешкод.

Скорострільність 35-мм гармати становить 1000 пострілів на хвилину, ефективна дальність стрільби – до 4,5 км. Радар комплексу – X-TAR3D – може виявляти та супроводжувати цілі на відстані 20-50 км. Окрім того, є можливість розширити зону дії одного комплексу, підключаючи до нього інші радари, сенсори, або ж цілу батарею з чотирьох додаткових 35-мм гармат.

Також Skynex може бути швидко інтегрований в єдину систему ППО – тобто, він може працювати в сполученні з комплексами великої та середньої дальності. Керувати ним можна дистанційно, завдяки тому, що захоплення, супровід цілі їм здійснюється в автоматичному режимі, а поразка – строго за командою.

Вперше Skynex був представлений громадськості в листопаді 2021 року; прототип, презентований Rheinmetall AG, вже тоді викликав захоплення військових експертів. Так, для ефективного ураження безпілотника малого розміру – однієї з найбільш важко виявлених і уражених цілей – потрібно від одного до трьох снарядів, вартість кожного снаряда становить всього 4 тисячі євро.

Rheinmetall Air Defence: Skynex truck-mounted engaging drone swarmRheinmetall - Der integrierte Technologiekonzern

Перші системи Skynex повинні були стати на озброєння бундесверу, проте замість цього вони попрямували до України.

Skynex на захисті українського неба

9 грудня 2022 року пресслужба Rheinmetall AG повідомила, що планує передати замовнику, чиї дані не розголошуються, дві новітні системи ППО. Пізніше стало відомо, що мова йде саме про Skynex, а одержувач систем – Україна. Виготовлення систем фінансувалося німецьким урядом; вартість одного комплексу оцінюється в 90,5 млн доларів США.

28 лютого генеральний директор Rheinmetall AG Армін Паппергер підтвердив, що перші дві системи вже відправлені Україні.

«До України відправлені система Skynex та остання розробка Skyranger, хоча чотирьох таких установок вистачило б, щоб повністю закрити небо над Берліном, у Німеччини зараз немає цього захисту» – підкреслив він.

Постачання Україні Skynex – це відповідь на російську тактику масового застосування БПЛА-камікадзе іранського виробництва. Боротьба з ними за допомогою комплексів ППО та винищувачів обходиться недешево – хоча самі БПЛА коштують копійки – а ті ж німецькі Gepard, передані Україні, потрібні в першу чергу на фронті. Skynex дозволить без особливих зусиль та витрат збивати іранські БПЛА, оскільки необхідна для ураження безпілотника трьохснарядна черга значно дешевше, аніж запущений росіянами Shahed будь-якої моделі.

Більш того, хоча всіх можливостей Skynex не розкривають, не виключається, що комплекс за таким же принципом здатний перехоплювати низьколітаючі крилаті ракети та, що видається цілком імовірним – ракети меншого розміру та віщої швидкості; мова йде про ракети з комплексів С-300, якими російські терористи активно обстрілюють прифронтові міста України.

Таким чином, є надія, що отримання Skynex значно посилить можливості української ППО – в першу чергу, в плані протистояння іранським БПЛА, а також перехоплення ракет російських терористів.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: