Стало відомо, на скільки за січень впали доходи рф від експорту нафти і газу

Читать на русском
Зниження доходів від нафти та газу може бути більш різким в найближчі місяці та ще більш серйозним у середньостроковій перспективі через відсутність доступу до технологій та інвестицій.
Getty Image

Доходи країни-агресора від експорту нафти та газу за січень 2023 року скоротилися на майже 40 відсотків порівняно з січнем минулого року через введення санкцій та обмеження цін з боку Заходу.

Про це повідомляє агенство Reuters.

Відповідно до звіту Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), у січні 2023 року росія заробила 18,5 мільярдів доларів від експорту нафти та газу, що на 38% менше, ніж 30 мільярдів доларів, які були отримані за місяць до вторгнення в Україну.

Як Євросоюз торгував із росією до і після початку повномасштабної війниЯкими були обсяги торгівлі між Європейським Союзом та росією до та після початку повномасштабної війни – на інфографіці.

Виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол пояснив, що причиною зниження доходів росії стали санкції проти експорту енергоносіїв з боку Заходу.

«Ми очікуємо, що зниження доходів від нафти та газу буде більш різким в найближчі місяці та ще більш серйозним у середньостроковій перспективі через відсутність доступу до технологій та інвестицій», - зазначив Бірол.

Він також підкреслив, що через обмеження цін, які введені G7, російська нафта марки Urals продається зі значним зниженням порівняно з нафтою марки Brent.

Згідно з повідомленням Reuters, Кремль, який у минулому році заробив на продажу нафти та газу близько 11,6 трильйонів рублів (146 мільярдів євро), змушений був почати продавати міжнародні резерви, щоб покрити дефіцит бюджету у цьому році.

Нагадаємо, що найбільша польська компанія припинила отримувати нафту з росії.

Раніше стало відомо, що видобуток нафти в росії цього року може скоротитися через ембарго Європейського Союзу та цінову стелю, введену країнами G7.

Також повідомляли, що вперше в історії Ізраїль почав експортувати власну нафту до країн Європи. Її видобували на родовищі Каріш, що у східному Середземноморʼї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: