На знак солідарності: яку допомогу пообіцяли Україні союзники до роковин вторгнення рф

Читать на русском

У перші роковини повномасштабного вторгнення США, Євросоюз, країни «Великої сімки» та інші союзники вкотре засудили дії росії, закликали її вивести війська та підтвердили свою підтримку України. Деякі західні партнери у знак солідарності оголосили минулого тижня про нову фінансову та військову допомогу для Києва. Їхні обіцянки – на інфографіці «Слово і діло».

До роковин вторгнення росії союзники України оголосили про додаткову військову та фінансову допомогу, докладніше – на інфографіці.
Допомога Україні до роковин вторгненняСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

США минулого тижня оголосили про надання Україні військової допомоги на загальну суму майже 2,5 млрд доларів. Допомога передбачає додаткові боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди калібру 155 міліметрів та мінометні снаряди калібру 120 міліметрів, радіолокаційні системи, Javelin, протитанкові ракети, бойові машини піхоти Bradley, дрони та інше озброєння.

Крім цього, Штати виділили Україні 7 млн доларів на захист культурної спадщини: для фіксації та створення карти руйнувань, допомоги в консервації та частковій реставрації постраждалих об'єктів, розвитку національної системи захисту культурної спадщини. Також США дають ще 10 млн на ремонт енергетичного обладнання.

Фінляндія анонсувала допомогу для України на суму 169 млн доларів, до якої увійшли три протимінні танки Leopard 2.

Австралія передасть Україні розвідувальні безпілотники на суму 33 млн доларів.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в п'ятницю оголосив, що передасть Україні ще 4 танки Leopard 2A4, евакуаційну машину та 5 тисяч боєприпасів. Загальна сума допомоги складає 23,5 млн доларів.

Швеція 24 лютого підтвердила, що передасть Україні десять танків Leopard 2А6 та 2А5, а також дві системи ППО. Крім того, Швеція виділить близько 50 млн доларів на гуманітарну підтримку та енергетичний сектор України.

Німеччина та Іспанія оголосили про передачу Україні додаткових танків Leopard. Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні повідомила, що до нового пакету допомоги для України увійдуть системи протиповітряної оборони – SAMP/T, Spike та Skyguard.

Країни G7 – США, Британія, Франція, Німеччина, Канади, Італія та Японія – у п'ятницю заявили, що досягли угоди виділити Україні 39 млрд доларів економічної підтримки на 2023 рік.

Світовий банк 25 лютого оголосив, що виділить Україні ще 2,5 млрд доларів грантового фінансування. Кошти буде спрямовано на підтримку ключових секторів, таких як охорона здоров'я, школи, виплата пенсій, допомога переселенцям, зарплати бюджетникам, соціальна допомога.

Євросоюз за кілька днів до роковин вторгнення оголосив про запуск проєкту «Цифрова трансформація для України». Вартість програми складає 18,4 млн доларів, фінансування буде спрямоване на розвиток цифрових послуг та програми «Дія», вдосконалення обміну даними між реєстрами та держустановами, розвиток інфраструктури електронної ідентифікації та системи електронного управління.

Нагадаємо, Джо Байден заявив, що США разом із союзниками зібрали для України близько 700 танків. З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які країни увійшли до «танкової коаліції».

Також ми писали, як США збільшували військову підтримку України з початку великої війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: