Україна отримає від Саудівської Аравії гумдопомогу та нафтопродукти

Читать на русском
Це перший в історії офіційний візит очільника МЗС Саудівської Аравії в Україну з часу встановлення дипломатичних відносин між двома країнами.
Міністр закордонних справ Королівства Саудівська АравіяФото: Reuters

У неділю, 26 лютого, Київ відвідав міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд. У рамках зустрічі в Офісі президента було підписано два документи, що підтвердили надання Україні пакету допомоги у розмірі 400 млн доларів.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак в Telegram.

Так, 100 млн доларів спрямують на гуманітарну допомогу, а на 300 млн доларів передадуть нафтопродуктів.

Мова йде про спільну програму співпраці з Центром гуманітарної допомоги та допомоги Короля Салмана та меморандум про взаєморозуміння з Саудівським фондом розвитку.

Також очільник ОПУ подякував Саудівській Аравії за підтримку резолюції ООН щодо сталого миру в Україні.

«Хочу нагадати, що Україна та Саудівська Аравія мають спільні виклики і досвід боротьби з ними. Мова про іранські БПЛА, які постачалися певним «повстанцям» і здійснювали атаки на нафтові об‘єкти Саудівської Аравії.

Починаючи з минулого року ці ж іранські БПЛА опинилися у російських терористів і здійснюють атаки на українську енергетичну інфраструктуру. Тому, досвід боротьби з терористами у нас також спільний», – підкреслив Єрмак.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що сьогодні були підписані два документи, які закладають підвалини для розвитку взаємодії. Один з них по лінії відновлення. Другий – по лінії енергетики.

«Вимальовуються конкретні сфери, конкретні напрями за якими будуть побудовані нові потужні проєкти.Ми будемо спільно шукати шляхи і зміцнення позицій на глобальному півдні. Насамперед в Африці. І проведемо перемовини з цього приводу. Бачимо взаємодію з Саудівською Аравією не лише двосторонню, не лише багатосторонню в контексті ООН та інших міжнародних організацій. Але також як і регіональною. І будемо координувати наші зусилля», – додав Кулеба.

Зазначимо, це перший офіційний візит глави МЗС Саудівської Аравії до України з часів встановлення дипвідносин між країнами 14 квітня 1993 року.

Нагадаємо, Володимир Зеленський зустрівся із міністром закордонних справ Саудівської Аравії. У ході переговорів наголосили на важливості підтримки Саудівською Аравією суверенітету та територіальної цілісності України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: