Приїзд Байдена в Україну 20 лютого: що відомо і що це означає для України

Читать на русском
Чому Байден приїхав в Україну, що означає його візит для України та що він повинен був продемонструвати українцям і росії – в матеріалі Слово і діло
Зеленський та Байден у Києвіpresident.gov.ua

В Україну вранці 20 лютого несподівано для всіх прибув з візитом вкрай важливий гість – президент США Джозеф Байден. Це не просто перший візит американського президента в Україну з 2008 року, це візит президента США до воюючої країни, до її столиці, яка цілодобово перебуває під загрозою ракетної атаки з боку найбільшого терористичного угруповання сучасності – російської держави.

«Слово і діло» зібрало все, що відомо про візит Байдена в Україну, а також спробувало розібратися, що б це могло означати.

Що відомо про візит Байдена

У Києві з самого ранку 20 лютого – в День пам'яті Героїв Небесної сотні – були перекриті центральні вулиці міста. Спочатку пройшла інформація про те, що це зроблено через візит ізраїльської високопоставленої делегації, потім, що причиною став приїзд в Україну глави Міжнародного валютного фонду Крісталіни Георгієвої.

Пізніше почали висловлюватися припущення про те, що до Києва прибув Байден. На це вказував ряд ознак – «сюрприз» анонсували в МЗС України, міністр Дмитро Кулеба терміново скасував свою участь у зустрічі міністрів країн Європейського Союзу в Брюсселі, а над Польщею були помічені відразу три американських розвідувальних літаки. Західні ЗМІ поспішили спростувати цю інформацію, написавши з посиланням на Білий дім, що про візит Байдена в Україну нібито мови не йде.

«Президент - один з останніх західних лідерів, який не здійснив подорож, яка вимагала б 10-годинної поїздки на поїзді або зухвалого польоту. Але більшість помічників вважають, що ризик для безпеки Байдена або України того не вартий» – написало, зокрема, американське видання Politico.

Однак вже через кілька годин стало відомо, що Байден все-таки приїхав до Києва – серед іншого були опубліковані офіційні фотографії, де Байден і президент України Володимир Зеленський разом йдуть по центру Києва.

Як часто Україну відвідували перші особи СШАСкільки разів до України приїжджали американські президенти, віцепрезиденти та держсекретарі – на інфографіці.

Для Байдена це перший візит в Україну в ролі президента, а ось будучи віцепрезидентом США при Бараку Обамі, він відвідував Київ шість разів. З 2008 року це перший раз, після Джорджа Буша-молодшого, коли до Києва приїжджає президент США.

Оскільки мова йшла про візит президента США в воюючу країну, столиця якої обстрілюється ракетами, поїздка планувалася і здійснювалася в режимі жорстокої секретності. Так, Байден прибув президентським літаком до Варшави, а потім добирався від польсько-українського кордону на поїзді до Києва. Коли Білий дім заявляв, що президент нібито ще у Вашингтоні – на ділі Байден вже був у дорозі.

Більш того, за кілька годин до візиту Байдена до Києва росію поставили до відома про цей факт – це зробив Білий дім, щоб уникнути конфліктної ситуації між двома ядерними державами.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов у зв'язку з цим вказує, що такі дії США, по суті, максимально принизили росію і путіна, вказали кремлю на його справжнє місце у світовій політиці.

«Спочатку понеслася «зрада» про те, що США нібито домовлялися з росією про гарантії безпеки для Байдена під час візиту до Києва... а насправді виявилося трохи інакше, американці фактично за кілька годин до прибуття Байдена до Києва поставили росію до відома про це, поклавши на неї відповідальність, що буде, якщо відбудуться якісь обстріли або так далі. І росія нічого не зробила» – підкреслив він.

При цьому, як пишуть західні ЗМІ, спочатку в Білому домі розглядали варіант зустрічі Байдена і Зеленського у Львові або, в крайньому разі, на польсько-українському кордоні. Однак сам Байден наполіг на тому, що він полетить до Києва, хоча це було вкрай небезпечно.

Літак Байдена вилетів з бази ВПС США Ендрюс, доставив главу американської держави до Варшави, а вже звідти він дістався до України на поїзді (що саме по собі дуже показово, оскільки традиційно спецслужби США, які охороняють президента, категорично забороняють йому переміщатися на поїздах, це занадто небезпечно).

В Україну президент США привіз насамперед ще один великий пакет військової допомоги вартістю в 500 млн доларів – туди увійде величезна кількість боєприпасів, нові БМП M2 Bradley і РСЗВ HIMARS, 155-мм артилерія та артилерійські радари, засоби ППО, ПТРК Javelin і багато іншого. І він пообіцяв ще більше військової допомоги Україні.

«Ми створили коаліцію по всьому світу: НАТО, Японія, Тихоокеанський регіон — близько 50 країн підтримують Україну і вірять в її перемогу... Свобода – безцінна. Вона варта того, щоб за неї боротися стільки, скільки потрібно. І до тих пір ми будемо з вами, пане Президенте. Це найбільша наземна війна в Європі за три чверті століття. І ви в ній досягли успіху, всупереч всім очікуванням, крім ваших власних. І я впевнений, що ви та далі будете перемагати» – заявив Байден під час пресконференції в Києві.

Про що може свідчити візит Байдена до Києва

Демонстративний візит Джозефа Байдена в Україну – в день пам'яті загиблих на Майдані, всього за кілька днів до річниці вторгнення росії в Україну – має набагато більше значення і більше значень, ніж здається на перший погляд.

Військовий оглядач Денис Попович дає коротку відповідь на питання, що ж візит Байдена означає для України.

«Несподіваний для багатьох візит Байдена до Києва слід розглядати як потужний сигнал підтримки України з боку США та західного світу. Причому підтримки всеосяжної» - зазначив він.

Олександр Леонов більш детально розповів, що означає візит Байдена в Україну за кілька днів до 24 лютого; також він нагадав, що на візит американського президента припала ще одна річниця, ще більш давня.

«Візит Байдена в Україну, дійсно, був дуже знаковим, з багатьох сторін. По-перше, це дійсно візит перед річницею широкомасштабної збройної агресії рф проти України. І я не знаю, чи вийшло це випадково, чи ні, але 20 лютого – це ще одна річниця, більш давня; згідно з офіційними даними, 20 лютого 2014 року – фактична дата початку війни росії проти України, оскільки на медалях росіян за анексію українського Криму. Швидше за все, це спирається на якісь внутрішні документи та, фактично, це визнання, що постріли на Майдані – це були перші постріли у війні росії проти України» – пояснив він.

Крім того, підкреслив він, варто згадати всі російські мантри про «Київ за три дні», про те, що росіяни воюють з НАТО – своїм приїздом Байден помножив ці пропагандистські штампи на нуль, оскільки перше, приїхав до Києва через рік після того, як рф погрожувала зайняти українську столицю за три дні, а друге – рф нічого не змогла зробити, поки Байден був у Києві, хоча саме американський президент фактично керує НАТО, з яким росія нібито веде війну.

«Лідер США, фактичний лідер НАТО, прилітає в Україну, спокійно гуляє вулицями Києва, а росіяни нічого не роблять. Фактично, це говорить не про війну проти НАТО, а про дещо інше... це один з важливих висновків – путін дуже думає про своїм особисті гарантії безпеки, звідси можна зробити висновок, що росія, яка загрожує всьому світу ядерним кийком, якщо вона навіть зараз не готова йти до кінця, так буде і далі. І це, я думаю, один з важливих висновків, який зробили на Заході, тому там все менше і менше звертають увагу на ядерні загрози росії» – зазначив політолог.

Ще один важливий момент, за словами політолога – Байден нагадав всьому світу, що в Україні триває важка і жорстока війна.

«Ці кадри, коли Байден виходить з Михайлівського собору під звуки сирен повітряної тривоги, вони обійшли весь світ. Саме це показує всьому світу – в Україні триває війна, навіть міста, які далеко на лінії фронту, все одно перебувають під ударом» – додав він.

В цілому, головний меседж візиту Байдена в Україну – США підтримують Україну і будуть підтримувати далі. Правда, якщо хтось очікував від США кроків на кшталт надання винищувачів або далекобійних ракет, то даремно – такі речі вирішуються поступово, це технічні моменти, і проблеми тут не в бажанні, а в кількості ракет і літаків, зазначив Леонов. При цьому візит Байдена показує – Україну кидати ніхто не буде, Захід зацікавлений у перемозі України над росією.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: