Байден в Україні: ЗМІ розповіли деталі підготовки візиту американського президента

Читать на русском
За інформацією ЗМІ, Байден без попередження залишив Вашингтон і вилетів у Польщу, раніше, ніж анонсувалося публічно. Від польсько-українського кордону президент США потягом добирався до Києва.
Фото: Офіс президента України

Візит президента США Джо Байдена в Україну готувався за умов повної таємності. Байден прибув до Варшави, а потім діставався від польсько-українського кордону поїздом до Києва.

Деталі візиту розкрили CNN та The New York Times.

За інформацією телеканалу, Air Force One залишив базу Ендрюс о 4:15 ранку за східним часом у неділю.

Як часто Україну відвідували перші особи СШАСкільки разів до України приїжджали американські президенти, віцепрезиденти та держсекретарі – на інфографіці.

Коли Білий дім опублікував публічний розклад на понеділок, згідно з яким Байден все ще перебуває у Вашингтоні та має увечері вилетіти до Польщі, американський президент уже був у Європі.

Журнал Rolling Stone з посиланням на високопосадовця Білого дому пише, що плани щодо перетину Байденом польсько-українського кордону почали розробляти більше місяця тому. «З політичної точки зору, ця поїздка мала відбутися», – зазначив чиновник.

Серед варіантів, які опрацьовували, була зустріч Байдена та Зеленського на польсько-українському кордоні. Також була пропозиція провести переговори двох лідерів у Львові. Зрештою, пише журнал, сам Байден обрав Київ – як символічний жест.

Видання NYT зазначає, що візит Байдена до Києва нагадав про секретні поїздки президентів Джорджа Буша-молодшого та Барака Обами до Іраку та Афганістану у розпал воєн.

Буш у 2003 році відвідав американських військових в Іраку в День Подяки: візит був настільки секретним, що деякі співробітники його служби думали, що він все ще перебуває на своєму ранчо в Техасі. Обама у 2010 році здійснив аналогічну поїздку до Кабулу.

Нагадаємо, у Києві Джо Байден анонсував новий пакет допомоги Україні на 500 млн доларів. Також президент США висловив свою підтримку Україні перед роковинами вторгнення росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: