Як часто Україну відвідували перші особи США

Читать на русском

На тлі підвищеної загрози вторгнення Росії із візитами в Україну зачастили американські політики. 17 січня до Києва прибула двопартійна делегація Конгресу США, а за кілька днів незапланований візит до української столиці здійснив державний секретар Ентоні Блінкен. Для Блінкена це вже друга подорож до України за час каденції. «Слово і діло» відстежило, як часто Україну за часи незалежності відвідували перші особи США.

Скільки разів до України приїжджали американські президенти, віцепрезиденти та держсекретарі – на інфографіці.
Візити перших осіб США до УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Американські президенти досить рідко знаходили час для візитів в Україну. У серпні 1991 року до Києва приїжджав Джордж Буш-старший. Тричі в Україні був Білл Клінтон: у січні 1994 року (деталей цієї зустрічі не розголошували, візит був неофіційним), у травні 1995 року та у червні 2000-го.

Востаннє президент США відвідував Україну ще в 2008 році – це був Джордж Буш-молодший.

Барак Обама за два президентських терміни так і не приїхав до України, хоча в адміністрації Петра Порошенка говорили, що готують його візит. Графік Дональда Трампа теж виявився надто завантаженим.

Ненабагато частіше в Україні бували віцепрезиденти. У серпні 1994 року Київ відвідав Альберт Гор, у вересні 2008 року – Дік Чейні.

Своєрідним рекордсменом за кількістю візитів в Україну є Джо Байден. На посаді віцепрезидента США при Обамі він приїжджав до нашої країни шість разів: тричі у 2014 році, у грудні 2015-го та у січні 2017 року.

Як президент США Байден ще не відвідував Україну, але прийняв у себе в Білому домі Володимира Зеленського.

Візити державних секретарів США, навпаки, не рідкість. Наприкінці 1991 року в Україні був Джеймс Бейкер, чотири рази з робочим візитом приїжджав Воррен Кристофер.

Мадлен Олбрайт на посаді держсекретаря була в Україні двічі – у березні 1998 року та у квітні 2000-го. Одного разу, в січні 2005-го, нашу країну відвідував Колін Пауелл.

Кондоліза Райс приїжджала в Україну у грудні 2005 року та у березні 2008 року. Гілларі Клінтон – у липні 2010-го.

Поки президентом був Барак Обама, в Україні часто бував не тільки віцепрезидент Байден, а й держсекретар Джон Керрі – тричі (березень 2014 року, лютий та грудень 2015-го).

Держсекретарі часів президентства Трампа – Рекс Тіллерсон та Майк Помпео – були в Україні по разу.

Ентоні Блінкен вже встиг здійснити два візити до Києва – у травні 2021 року та цього січня.

Нагадаємо, наприкінці серпня – на початку вересня президент Володимир Зеленський перебував із робочою поїздкою у США. У нашому матеріалі можна прочитати, як пройшли переговори Зеленського та Байдена, а також які угоди було підписано.

На інфографіці – результати всіх переговорів президентів України та США.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: