У яких країнах Європи викривали російських шпигунів під час великої війни

Читать на русском

Повномасштабне вторгнення в Україну має для росії ще один несподіваний «побічний ефект» – найбільш значне з часів закінчення холодної війни ослаблення шпигунської мережі в Європі. Як нещодавно написало видання The Washington Post, протягом минулого року американські та європейські служби безпеки проводили масштабну кампанію з виявлення шпигунів, чим застали рф зненацька. У яких країнах викривали агентів росії – на інфографіці «Слово і діло».

У березні минулого року українська розвідка розкрила особи 620 російських шпигунів у країнах Європи. На сайті ГУР було оприлюднено список агентів, які є співробітниками російської ФСБ – їхні імена, паспортні дані, інформація про місця роботи та проживання, а також про їхні автомобілі.

Тоді ж у березні Польща вирішила вислати 45 російських дипломатів – це приблизно половина співробітників посольства – за участь у шпигунстві. Як заявив глава МВС, ці люди «видавали себе за дипломатів».

У квітні з тієї ж причини 40 російських дипломатів було вислано з Німеччини та 35 – із Франції. МЗС Франції заявило, що діяльність цих співробітників дипломатичних відомств «суперечить інтересам безпеки країни».

Загалом, за даними Міністерства закордонних справ України на квітень, за кілька місяців повномасштабної війни, з країн Європи було вислано 423 російські дипломати, які, ймовірно, були співробітниками розвідки під прикриттям: Австрія – 4, Болгарія – 10, Бельгія – 21, Греція – 12, Данія – 15, Естонія – 17, Ірландія – 4, Іспанія – 25, Італія – 30, Латвія – 16, Литва – 5, Люксембург – 1, Нідерланди – 17, Норвегія – 3, Північна Македонія – 5, Польща – 45, Португалія – 10, Румунія – 10, Словаччина – 38, Словенія – 33, Німеччина – 40, Франція – 35, Чехія – 1, Чорногорія – 4, Швеція – 3, ЄС – 19.

За оцінкою британської МІ-6 на кінець липня, після вторгнення в Україну з Європи було вислано близько 400 російських шпигунів (приблизно половина з усіх), які діяли під дипломатичним прикриттям.

У вересні німецьке видання Der Spiegel оприлюднило розслідування діяльності російських шпигунів. За інформацією журналістів, Служба зовнішньої розвідки рф курує за кордоном роботу близько 3 тисяч шпигунів, Головне управління розвідки – ще близько тисячі. Більшість агентів маскуються під дипломатів.

В Україні з початку великої війни було викрито понад 600 російських агентів та шпигунів, прозвітувала Служба безпеки.

Нагадаємо, в українській розвідці розповіли, над чим зараз працює російська мережа шпигунів у країнах Європи.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, із яких країн висилали російських дипломатів до повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: