Убитий СБУ Кірєєв попередив розвідку про план російського наступу на Київ – WSJ

Читать на русском
Денис Кірєєв, застрелений у березні 2022 року, напередодні вторгнення попередив українську розвідку про план наступу росії на Київ. За словами Буданова, це відіграло вирішальну роль.

Денис Кірєєв, якого Служба безпеки України застрелила у березні минулого року, за день до повномасштабного вторгнення росії попередив розвідку про план наступу на Київ.

Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal, заснованому на фінансових та розвідувальних документах, інтерв'ю з американськими та українськими урядовцями, нинішніми та колишніми співробітниками українських силових структур, а також із сім'єю, друзями, охоронцями та діловими партнерами Кірєєва.

СБУ після вбивства Кірєєва заявила, що його підозрювали у державній зраді – нібито він шпигунів на користь росії. Проте Кірєєва поховали як героя, а президент Володимир Зеленський нагородив його посмертною медаллю

Керівник Головного розвідувального управління Міноборони Кирило Буданов заявив, що Кірєєв передав інформацію від своїх російських контактів, яка допомогла успішно захистити Київ від настання росіян у лютому 2022-го. «Якби не пан Кірєєв, швидше за все, Київ був би взятий», – сказав Буданов.

Хто такий Кірєєв

Денис Кірєєв народився у Києві та розпочав свою професійну діяльність у сфері фінансів, працюючи в місцевих відділеннях західних банків. Його родич, пише видання, у 2003 році став заступником начальника СБУ: за словами соратників, цей зв'язок пробудив інтерес Кірєєва до шпигунства.

У 2006 році Кірєєв почав працювати в Андрія та Сергія Клюєвих, а після їхньої втечі з України допомагав керувати частиною їхніх активів з Києва.

Reuters: Козак на початку війни говорив путіну, що «домовився з Україною про відмову від НАТО» – той відкинув угодуДмитро Козак на початку вторгнення говорив путіну, що нібито домовився з Україною про відмову від НАТО. Але путін відкинув угоду і продовжив війну.

За інформацією видання, після обрання Володимира Зеленського президентом у 2019 році Кірєєв був у шорт-листі претендентів на посаду голови великого державного банку. Але посаду він не отримав.

У 2021 році Кірєєв опинився на перетині сфер російського та українського бізнесу та безпеки, що привернуло увагу Буданова.

Коли навесні 2021 року росія почала стягувати війська до українського кордону, Буданов покликав Кірєєва до штабу військової розвідки України. Там він, за його словами, звернувся до патріотизму Кірєєва і попросив його використати свої фінансові зв'язки та контакти у сфері безпеки, щоб спробувати проникнути у російську військову розвідку.

«У нього було необхідне коло знайомств. Через нього здійснювалися фінансові операції. Тому він мав спілкування з усіма, в тому числі і з дуже впливовими людьми», – розповів голова ГУР.

Роль Кірєєва в успішному відбитті наступу росії на Київ

Буданов розповів, що Кірєєв їздив через Харків до росії і за кілька днів надавав секретні відомості.

Восени 2021 року, коли військові та розвідувальні служби США почали попереджати про російську загрозу, Кірєєв дізнався зі своїх джерел, що рф готується до вторгнення і «першим забив тривогу в Україні», розповів Буданов.

Вдень 23 лютого Кірєєв передав Буданову нові розвідувальні дані: рано-вранці путін віддав наказ про вторгнення в Україну. Кірєєв знав також основну точку атаки.

О 8 годині ранку 24 лютого російські ударні вертольоти висадили десант в аеропорту Антонов під Києвом. Росіяни планували захопити аеропорт та використовувати його для перекидання військ та техніки для штурму столиці.

За словами Буданова, інформація Кірєєва дала Україні кілька дорогоцінних годин, щоб перекинути війська для протидії російському наступу. Після бою аеропорт був пошкоджений та непридатний для використання.

Війна в Україні: як здійснюються прогнози керівника ГУР Кирила БудановаЯк збуваються прогнози щодо війни в Україні, озвучені керівником розвідки Кирилом Будановим – на інфографіці.

Оскільки плани росії щодо завдання швидкого удару були зірвані, сторони домовилися про переговори про припинення вогню в Білорусі. Оскільки Кірєєв знав двох членів російської делегації, Буданов запропонував приєднатися.

«Після його появи там усім став очевидним його зв'язок зі спецслужбами. На жаль, ситуація тоді була критичною, і нам довелося йти на ризик», – розповів голова української розвідки.

Після повернення з Білорусі Кірєєв зустрівся із Будановим. За кілька днів, за інформацією видання, до будинку Кірєєва на околиці Києва прийшов його друг: Кірєєв розповів, що за кілька ночей до того стріляв у російських оперативників, які приходили до нього.

Буданов повідомив, що Кірєєв погодився взяти участь у другому раунді переговорів України та рф 3 березня. У ніч перед цим Кірєєву зателефонували з офісу начальника контррозвідки СБУ Олександра Поклада – Поклад, який відповідає за затримання співробітників розвідки та безпеки, підозрюваних у роботі на росію, хотів зустрітися.

Кірєєв поїхав на вокзал зі своєю особистою охороною та військово-розвідувальними агентами для поїздки до Білорусі. Охоронцям він сказав, що дорогою його можуть заарештувати і попросив не втручатися.

Група виїхала до центру Києва та зупинилася біля Софійського собору. Під'їхали кілька мікроавтобусів з агентами СБУ та наказали військовим розвідникам та охоронцям Кірєєва здати зброю. Самого Кірєєва забрали. Через півтори години агентів військової розвідки було викликано на місце, де вони знайшли тіло Кірєєва.

Нагадаємо, як свідчить розслідування The Washington Post, росія в перші години та дні війни намагалася добитися капітуляції України.

В іншій частині розслідування видання розповіло, як ФСБ росії провалила підготовку до повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: