У Сенат США повторно внесли резолюцію про геноцид в Україні

Читать на русском
Сенатори США повторно внесли на розгляд резолюцію, яка визнає дії росії в Україні геноцидом проти українського народу.

У Сенат США повторно внесли резолюцію про визнання геноцидом українського народу дій росії в Україні. Документ готовий до винесення на голосування.

Про це повідомляє «Голос Америки» з посиланням на повідомлення офісу сенатора Джима Ріша зі штату Айдахо – співавтора резолюції.

«Минув рік з початку жорстокої та невиправданої війни путіна проти України. Стає абсолютно очевидним, що росія здійснює геноцид», – прокоментував Ріш.

Він додав, що «бачив звірства на власні очі» під час візиту до України, а також зазначив, що ледве не кожного дня дізнається про злочинні дії російських солдатів проти народу України.

Відплата для росії: які країни вже підтримали створення спеціального трибуналуБританія, Франція, Німеччина, Італія та ще більше десяти країн уже підтримали створення спеціального міжнародного трибуналу для росії. Більше – на інфографіці.

«Прийшов час американському уряду назвати це тим, чим воно є, і співпрацювати з нашими союзниками, щоб провести розслідування та притягнути до відповідальності винних у цій жорстокості», – додав Джим Ріш.

У резолюції сенатори закликають США разом із союзниками по НАТО та ЄС «підтримати уряд України, щоб запобігти подальшим актам російського геноциду проти українського народу».

Зазначимо, резолюція спрямована, зокрема, на підтримку трибуналів та міжнародних кримінальних розслідувань для притягнення російських політичних лідерів і військового персоналу до відповідальності за агресивну війну, воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид.

Резолюцію щодо визнання дій росії геноцидом 7 грудня підтримав Комітет із питань міжнародних відносин Сенату США. Вона готова до винесення на голосування у Сенаті.

Співавторами резолюції є сенатор-республіканець Ріш та сенатор-демократ Кардін. Крім них, резолюцію підтримали 14 інших сенаторів від обох партій. Вони внесли схожу резолюцію наприкінці грудня 2022 року, і після початку роботи нового складу Сенату процедура передбачає повторне подання резолюцій.

Нагадаємо, законопроекти про визнання росії державою-спонсором тероризму та про визнання дій росії в Україні геноцидом внесли до Конгресу США ще у жовтні.

Нагадаємо, комітет Сенату США підтримав резолюцію про визнання дій росії в Україні геноцидом.

Також Сенат США схвалив бюджет із $45 млрд для України та союзників.

Раніше в МЗС відреагували на спрощення паспортизації росії в окупованих регіонах.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: