Рф переселила понад 6 тисяч українських дітей у табори для «ідеологічного перевиховання» – розслідування

Читать на русском
У росії та в Криму існує мережа з мінімум 43 установ, до яких вивезли понад 6 тисяч українських дітей. Основна мета цих таборів – політичне перевиховання.
Ілюстративне фотоkrd.ru

Росія примусово переселила понад 6 українських дітей у спеціальні табори для «ідеологічного перевиховання», розміщені в окупованому Криму та на материковій частині рф.

Про це йдеться у незалежному розслідуванні підрозділу факультету охорони здоров'я Єльського університету у рамках проєкту Conflict Observatory.

«Більшість з них є оздоровчими таборами, куди дітей привозять нібито на відпочинок, а інші являють собою установи, які використовуються для розміщення дітей, переданих на виховання або усиновлення в росії. Дослідження показує, що більшість таборів займалися «проросійським перевихованням», а деякі табори проводили військову підготовку дітей або перешкоджали поверненню дітей до батьків до України», – повідомили автори дослідження.

Як діяти рідним депортованих дітей – омбудсмен дав рекомендаціїОфіс омбудсмена верифікував перебування на території росії понад 14 тисяч українських дітей, проте їхня загальна кількість може бути набагато більшою.

У доповіді йдеться, що в росії та на території окупованого Криму існує мережа щонайменше з 43 установ. Зокрема, 12 таборів зосереджено навколо Чорного моря, 7 – у Криму, 10 – біля Москви, Казані та Єкатеринбургу, 2 – у Сибіру, один – на Далекому Сході. Серед установ дослідники знайшли психіатричну клініку та організації, пов'язані з пошуком домівок для сиріт.

У таборах перебувають діти з України віком від 4 місяців до 17 років. За оцінкою дослідників, з 24 лютого минулого року до таких установ потрапило понад 6 тисяч українських дітей.

«Основною метою таборів, ймовірно, є політичне перевиховання: щонайменше 32 (78%) табори, виявлені Єльським комітетом з прав людини, займаються систематичним перевихованням, яке знайомить українських дітей з орієнтованою на росію академічною, культурною, патріотичною, та/або військовою освітою», – наголошується у доповіді.

Дослідники повідомили, що згода, отримана від батьків на відвідування табору їхньою дитиною, порушувалася. Наприклад, у частині терміну перебування там дітей та порядку їх возз'єднання з сім'єю. У деяких випадках батьки зовсім не давали дозволу на відправлення дитини до табору, але її туди все одно забирали.

Приблизно у 10% таборів повернення дітей до України було припинено. Посадовці спочатку сказали батькам, що діти повернуться наприкінці літа, але цього не сталося.

Автори доповіді зазначають, що незаконна передача та депортація захищених осіб є порушенням четвертої Женевської конвенції про захист цивільного населення та вважається воєнним злочином.

Нагадаємо, станом на 7 лютого в Україну вдалося повернути 128 дітей, яких російські окупанти примусово вивезли.

З початку повномасштабної війни росія, за даними уповноваженого, депортувала з України понад 13 тисяч дітей.

Як повідомив посол США при ОБСЄ, з початку 2023 року рф викрала ще близько 2 тисяч українських дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: