Пентагон хоче відновити фінансування надсекретних програм в Україні – WP

Читать на русском
Відновлення програм дозволить силам спеціальних операцій США наймати українських оперативників, щоб стежити за рухом російських сил та боротися з дезінформацією.
Фото: AP

Пентагон закликає Конгрес США відновити фінансування двох надсекретних програм в Україні, припинених напередодні російського вторгнення у 2022 році.

Про це повідомляє видання The Washington Post з посиланням на нинішніх та колишніх офіційних осіб США.

Два тижні до роковин вторгнення: які події свідчили про невідворотність наступу рік томуЯкі події відбувалися протягом півмісяця до початку великої війни – на інфографіці. За кілька тижнів до 24 лютого з путіним спілкувалися Макрон та Байден, Зеленський виступав на Мюнхенській конференції, Україна відзначала День єднання.

Якщо Конгрес схвалить, це дозволить американським військам спеціальних операцій залучати українських оперативників для спостереження за пересуваннями російських військових та протидії дезінформації.

Видання вважає малоймовірним, що рішення буде ухвалено до осені. Міноборони готує пропозицію для розгляду законодавцями у найближчі місяці, коли розпочнеться робота над законопроєктом щодо фінансування Пентагону наступного року. У разі успіху програми можуть відновитись у 2024 році. Однак неясно, чи дозволить адміністрація Байдена повернутися американським військовим до України.

У Конгресі кажуть, що результат голосування важко передбачити, особливо з огляду на те, що республіканці розходяться в думках щодо допомоги Україні. Але відносно невеликі витрати на програми – 15 млн доларів на рік – є вигідною угодою порівняно з десятками мільярдів доларів, що виділяються на навчання та озброєння українських сил та поповнення запасів США.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, скільки військової допомоги і коли США виділили Україні з 2022 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: